koronavírus

2020.10.26. 20:01

Norvégia szigorítja a gyülekezésre és a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályokat

Norvégia szigorítja a gyülekezésre és a külföldi munkavállalók belépésére vonatkozó szabályokat, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be hétfőn Oslóban Erna Solberg miniszterelnök.

Az északi félteke nagy részén jelentősen nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és a hatóságok Oslóból és a vírus által eddig viszonylag megkímélt Norvégia más részeiből is a fertőzöttek számának növekedését jelentették.

„Jobban kell ellenőriznünk a fertőzés terjedését” – mondta sajtótájékoztatóján Erna Solberg.

A belső térben tartott rendezvények résztvevőinek maximumát kétszázról ötven főre csökkentik, az emberek csak öt vendéget hívhatnak otthonukba a korábbi húsz helyett.

A kormány bejelentette, hogy október 30-ától tíznapos karanténra kötelezik az azokból az európai uniós országokból érkező munkavállalókat, amelyekben magas a fertőzöttség szintje.

Eddig sok vendégmunkás nem kényszerült karanténra, csak vírustesztet kellett végeztetniük, mielőtt elutaztak és miután megérkeztek Norvégiába.

Az oslói hatóságok bejelentették, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést a belső helyiségekben, ahol nem lehet betartani a távolságot. Eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező maszkot viselni.

Az 5,4 milliós lélekszámú Norvégiában a közegészségügyi intézet adatai szerint a múlt héten 1290, SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttet diagnosztizáltak, szemben az előző heti 941-gyel. Júliusban a heti új fertőzöttek száma 53-ra esett vissza.

Solberg márciusban bezáratta az iskolákat, éttermeket, sportrendezvényeket és egy sor köz- és magánintézményt, és a következő hónapokban enyhített fokozatosan a korlátozásokon.

Norvégia reményei szerint 2021 első felében kezdheti meg a védőoltást a koronavírus ellen – mondta a kormányfő pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában