Beszámoló

2021.11.16. 16:29

Novák Katalin: ez a kormány a családok kormánya

Ez a kormány a családok kormánya, ezért minden döntésében a családok érdekeit igyekszik szem előtt tartani – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Népjóléti bizottságának keddi ülésén.

Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter (k) beszél éves meghallgatásán Országgyûlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2021. november 16-án. Mellette Zsigó Róbert, a családokért felelõs tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára (j) és Ekler Gergely, a családokért felelõs tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelõs államtitkára.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány intézkedéseinek célja, hogy hozzájáruljanak a vágyott magyar gyermekek megszületéséhez és a szülők minél jobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket

– mondta Novák Katalin.

Hozzátette: a kormány eltökélt szándéka mindig az volt, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítsék és ezt vállalták a koronavírus-járvány idejére is.

Arra is kitért, a kormány nemcsak az anyagi támogatásokat tartja fontosnak, hanem a családbarát környezet kialakítását is.

A kormány családpolitikai intézkedéseit sorolva kiemelte a 10 millió forintos, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt, a babaváró támogatást, amelyet már 200 ezer pár vett igénybe. Emlékeztetett arra, hogy a kölcsönt részben vagy teljes egészében elengedik, ha „gyermekek érkeznek a családba”.

A kormányt minden döntésénél az az elv vezérli, hogy a választás szabadságát megadja a családoknak, hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy számukra a legideálisabb

– hangoztatta Novák Katalin.

Beszámolójában kitért arra is, hogy ma Magyarországon 300 ezer egyszülős családban félmillió gyermeket nevelnek, őket segíti egyebek mellett a tartásdíj állami megelőlegezésének bevezetése.

Az idei év fontos döntésének nevezte, hogy a befizetett személyijövedelem-adót (szja) – egy meghatározott határig – visszafizetik a gyermekeket nevelőknek; ez mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent csaknem 2 millió szülőnek.

A fontos intézkedések között említette még, hogy januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, „nagyságrendileg 400 ezer forintig”.

A miniszter szerint a magyar családpolitika elismertségét jelzi az egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés, és több országban már nyíltan hivatkoznak arra, hogy hasonló intézkedéseikhez innen „merítik az ihletet”.

Novák Katalin a javuló demográfiai mutatókat elemezve azt mondta, míg korábban öt vágyott gyermekből csak egy született meg, most már ötből négy születik meg. Magyarországon 27 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv (termékenységi mutató), ez az Európai Unióban a legmagasabb emelkedés – tette hozzá.

A házasságkötések száma is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – csaknem a duplájára – az EU-ban 2010 óta, és a női foglalkoztatottság is nálunk emelkedett legjobban

– hangsúlyozta.

A miniszter ismertetése szerint 500 milliárd forint pluszkifizetést kaptak a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjon kívül, 22 ezer milliárd forintot fordítottak családtámogatásokra 2010 óta, és összességében 3,5-szeresére emelték a családtámogatásokat 2010-hez képest. Jövőre ez az adat a GDP 6,2 százalékát éri el, „ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, ez a legmagasabb a világon, amennyit mi a családtámogatásokra fordítunk” – fogalmazott.

Közölte azt is, hogy 2010 és 2022 között „csak az adóból megtakarított összeg” 4 ezer milliárdos megtakarítást jelent a magyar családoknak.

A miniszter megerősítette, hogy

a kormány döntése értelmében jövő februárban teljes összegben kifizetik a 13. havi nyugdíjat. „Tehát visszavezettük a 13. havi nyugdíjat és jövő februárban ez a 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő (...) is megkapja a 13. havi nyugdíjat”

– mondta.

Novák Katalin szerint az, hogy a magyar kormány a versenyképesség megőrzése mellett tudta a családtámogatásokat növelni és ennek köszönhetően javultak a demográfiai mutatók, „egy olyan recept, ami izgalmas lehet mások számára is”.

Kovács Sándor (Fidesz) képviselő kérdésére a miniszter azt közölte, az otthonfelújítási támogatások esetében az látszik, hogy ezeket a vidéki magyar lakosság nagyobb arányban veszi igénybe, mint a budapestiek. Hozzátette: falusi csokot eddig 26 ezer család kapott.

Lukács Lászlónak (Jobbik) a gyerekes családok szja-visszatérítésére vonatkozó kérdésére Novák Katalin azt mondta: „mindenki, akinek van fennmaradó befizetett szja-ja, az vissza fogja kapni a felső értékhatár mértékéig”.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (k) beszél éves meghallgatásán Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2021. november 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában