ünnep

2019.05.18. 14:11

Novák Katalin: reformátusnak lenni nehéz, de felemelő elhívás

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem magunkat, nem a saját teljesítményünket ünnepeljük, hanem Isten kegyelméért adunk hálát.

Kisvárda, 2019. május 16. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár beszédet mond az Esély Otthon Kisvárdán címû pályázat keretében felújított önkormányzati bérlakások átadásán 2019. május 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Református Egység ünnepén Debrecenben, –, ahogy ő fogalmazott – a „reformáció őrvárosában” ünnepi gondolataival köszöntötte a megjelenteket, akiket a református közösség tartópilléreiként szólított meg. Kijelentette, nem szabad a hitünk megvallásától tartanunk, mert ezzel nem ütünk lyukat páncélunkon, ellenkezőleg, ugyanis ahogy kifejtette, „a hit vér, a Kálvin csillag pedig a jelzés, hogy veletek vagyok, hogy tartozom valahova, hogy van egy egység, amely számomra, számunkra biztonságot, erőt jelent.” – írja a Mandiner.

Hangsúlyozta, hogy „reformátusnak lenni jó”. Ha pedig nemcsak tíz, de ötszáz évre tekintünk vissza, akkor arra gondolhatunk, hogy „reformátusnak lenni nehéz, de felemelő elhívás”. Kiemelte, hogy „mindig, amikor úgy tűnik, hogy a történelem legyőz bennünket, bízhatunk abban, hogy a mi gondviselő Istenünk erősebb bármely történelmi erőnél.”

Az ünneplés során felhívta a figyelmet arra, hogy nem magunkat, nem a saját teljesítményünket ünnepeljük, hanem Isten kegyelméért adunk hálát, továbbá arra is, hogy az ünnepi napoknak két üzenete van: egység és közösség. „Hiszen sohasem volt könnyű együtt maradni azoknak, akik keresik az igazságot, azonban nekünk, reformátusoknak sikerült. Fontos ezért, hogy vigyázzunk erre a drága kincsre: hitbeli és kulturális egységünkre” – fogalmazott.

Összmagyar felelősségvállalás

Elmondta, hogy 2018-ban a Köldökzsinór-programot a magyar kormány azért indította el, hogy a határainkon kívül magyar gyermeket vállalók érezhessék, a köldökzsinór öleli őket az anyaországgal és ez lelki ölelés nem vágható el. Emlékeztetett azonban arra is, hogy egyházi köldökzsinór nélkül nem létezne élő magyar közösség a határainkon kívül. Párhuzamot vont az egyházi a nemzet szintjén is tetten érhető fogyatkozásra. Mint az Emmi közleménye megjegyzi, „szavait azonban nem a csüggedés, hanem a hit és a fordulatért való munkálkodás melletti elkötelezettség jellemezte”.

Kiemelte, hogy fontos feladata van ezen a területen az ifjúságnak, azonban bízhatunk a fiatalokban is, hiszen a „fiataloknak helyen van a szívük, többségük alapértékei szilárdak.” Az egyház és a nemzet legkisebb egységének, a családoknak a szerepet is hangsúlyozta és megköszönte minden egyházi közösségnek, hogy 2018-ban a Családok évét ünnepelték, hirdették a család fontosságát, mint Isten ajándékozó szeretetének egyik legfontosabb jelét.

Jövőnk a gyermekeinkben

Felhívta a figyelmet arra, hogy „a mi életünk jövője a gyermekeinkben van. Legyen egyre több gyermeke a reformációnak. Legyen egyre több olyan iskolánk, ahol ezek a gyermekek egyszerre kapnak versenyképes, 21. századi tudást és hitet, bizonyosságot abban, hogy nem véletlenül születtek erre a tájára a világnak, nem véletlenül református magyarok, hanem ez az ő »predesztinációjuk«” része.

Büszkén osztotta meg a jelenlévőkkel az államtitkár a közlemény szerint, hogy szeptembertől mind a három gyermekük református iskolában folytatja tanulmányait. Végül beszédének záró gondolataival az ünnepek fontosságára irányította a figyelmet, mint mondta, „aki szépen tud ünnepelni, az a hétköznapokban is szép életet fog élni, erősebb lesz.”

Borítókép: illusztráció / Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédet mond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában