Alapvető jogok biztosa

2019.07.01. 13:53

Nyitott és emberséges hozzáállásra törekszik az ombudsmanjelölt

Nyitott, közvetlen, emberséges ombudsmani hozzáállásra törekszik megválasztása esetén az alapvető jogok biztosának jelölt Kozma Ákos, aki hétfőn az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén kijelentette: „Ki kell jönni az elefántcsonttoronyból!”

Budapest, 2019. július 1. Az alapvetõ jogok biztosának jelölt Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának és fenntartható fejlõdés bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindenki ombudsmanja szeretne lenni – hangoztatta bizottsági meghallgatásán a jelölt, kiemelve: megválasztása esetén elsőbbséget adna

  • a gyermekjogok,
  • a klímavédelem és
  • a biológiai sokféleség
  • ügyének.

    Kozma Ákos elmondta, hogy a Független Rendészeti Panasztestület – amelynek 2010 óta elnökhelyettese – évi háromszáz-ötszáz alapjogsértéssel kapcsolatos ügyet vizsgál, ami ombudsmani jellegű tevékenységnek tekinthető. Ebben pedig ő csaknem tízéves gyakorlatot szerzett, ezért merte elvállalni a jelölést.

    Közölte, az ombudsmani intézmény Magyarországon még viszonylag új, ezért fontosnak tartja, hogy támaszkodjon minden korábbi elődjének munkájára. Kiemelte, hogy ez nem tudományos, oktatói feladat: vissza kell adni az ombudsmani intézmény eredeti rendeltetését.

    „Le kell venni a nyakkendőt, és le kell hajolni az emberekhez”

    - fogalmazott Kozma Ákos, aki elmondta, hogy a teljes nyitottság híve, közös munkára hívja a sajtó képviselőit, és ehhez meg fogja teremteni a szükséges szervezeti kereteket.

    Kozma Ákos szerint megfelelő az ombudsmani intézmény jelenlegi szabályozása, de azért áttekintik az európai szabályozást, gyakorlatot, és ami hasznos, azt lehet, hogy átveszik. Leszögezte, hogy megőrzi a nemzetiségek és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két helyettesének önálló tevékenységét.

    A gyermekek és az elesettek védelmét elsődleges feladatnak nevezte.

    Azt mondta, például az állandó lakcím nélküli és így juttatásoktól, egészségügyi ellátásoktól eleső gyerekek helyzetére kiemelt figyelmet fordítana megválasztása esetén. Továbbá felélesztené a Szabó Marcell korábbi zöldombudsman által elindított Fatestvér programot, amelynek lényege, hogy minden gyermek születésekor ültessenek egy fát.

    Képviselői kérdésekre válaszolva Kozma Ákos kiemelte a civil szervezetekkel való együttműködés fontosságát, ugyanakkor közölte, ombudsmanjelöltként nem kívánja minősíteni a politikai döntéseket, például a klímaváltozással kapcsolatban.

    Mindkét bizottság támogatja

    Ellenzéki képviselők szóvá tették, hogy nemzetközi dokumentumok szerint az ombudsmant nyílt eljárásban, civilekkel konzultálva kell jelölni. Kozma Ákos az államfői jelölése módját nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott, hogy az eljárás törvényes volt.

    A szakember alapvető jogok biztosává választását mindkét parlamenti bizottság kormánypárti többsége támogatta.

    Kozma Ákos 1997-ben tett jogászi szakvizsgát, az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, a Pénzügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban, 1996 és 2013 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott alkotmányjogot és európai uniós ismereteket.

    Az alapvető jogok jelenlegi biztosának, Székely Lászlónak szeptember 25-én jár le a megbízatása.

    Borítókép: Az alapvető jogok biztosának jelölt Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 1-jén

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában