bátorság

2021.09.26. 09:00

Obianuju Ekeocha: törvény kell a gyermekek védelmére

A nigériai kutató szerint Európában nem ünneplik eléggé az anyaságot vagy a gyermekszülést.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy csaknem minden EU-s ország szervezhetne évente demográfiai konferenciákat, mégis csak Magyarország tesz ilyet, amit bátor lépésként értékelt. Obianuju Ekeocha szerint Afrikában is szükség lenne arra, hogy törvényekkel védjék meg a gyermekeket, azonban a segélyezés miatti kitettség erre nem ad lehetőséget.

A demográfiai csúcson arról beszélt, hogy a nők, az anyaság, a család és a szülés milyen szerepet tölt be a nigériai társadalomban. Mi a különbség Európához képest?

Ahonnan én származom, az anyaságot teljesen természetesnek tekintik, és mindenki ünnepli. Az afrikai nők – még ha szegények is – úgy érzik, hogy minden újszülött örömöt és ígéretet jelent. Még a nehéz időkben is így gondolják ezt. A nők élvezik szerepüket, mernek anyák, feleségek, gondozók, nővérek lenni; nem vesztették el méltóságukat szépségükben és nőiességükben. Eközben Európában a terhességet és a szülést magánügynek tekintik, üzleti kérdést csinálnak belőle.

Az európai társadalom nem ünnepli eléggé a nőket vagy a szülést.

Hogyan látják az európai nők az anyaságot az ön tapasztalatai szerint?

Egy példa, amelyet Angliában vettem észre, amikor a királyi családban bejelentették az első unoka érkezését Vilmos hercegék, mindenki nagyon izgatott volt, de a második, majd különösen a harmadik gyermeknél már nem volt ünneplés. Amennyiben még a királyi családra is így gondolnak, akkor könnyű elképzelni, milyen visszacsatolások érkeznek egy átlagos várandós nő irányába. Az európai nők körülnéznek, és látják, hogy gyermekeiket nem ünneplik. Gyakran kifejezetten egyedül vannak.

Mit ért „egyedül” alatt?

Nálunk a kultúra része, hogy a család segít az újszülött gondozásában. A nigériai nőket mindig erős közösség veszi körül, soha nem csak önmagukra számíthatnak. Szerintem az európai embereknek ezt meg kellene tanulniuk. Az angol nőkön nagy a nyomás, mivel sokkal kevesebb támogatást kapnak.

A feminizmus modern formája néha a nők ellen irányul, különösen akkor, ha a hagyományos utat akarják választani: házasodni, gyermeket vállalni, otthon maradni, hogy felneveljék gyerekeiket.

Úgy gondolom, hogy a nőkre nagy teher nehezedik, és ez sokak számára pusztító lehet. Továbbá a gyereket visszaesésnek tekinthetik, ami a nyugatról jön, ez pedig sajnos behatol Afrikába is.

Mit gondol, a mai csúcstalálkozó után mit tanulhat Nigéria a magyar családpolitikából?

Ami Magyarországon történik, lenyűgöző: a kormány tesz azért, hogy valóban családbarát környezet alakuljon ki. Népszerűsíti ezt az eszményt olyan szakpolitikai megoldásokkal, melyek támogatják a családokat. Az emberek tanulhatnak abból, ahogyan Magyarország ünnepli a családokat. Számomra megdöbbentő, hogy bár nagyon sok ország él át demográfiai válságot, egyik sem foglalkozik ezzel olyan szinten, mint Magyarország. Csütörtök délelőtt az egyik felszólaló államfő megemlítette, hogy a 27 uniós állam közül 17-ben a termékenységi ráta nem elég az önfenntartáshoz, ez a szám több, mint a tagállamok fele! Ez katasztrofális!

Azon országok mellett, amelyekben beköszöntött a demográfiai tél, hogy hogy Magyarországon demográfiai csúcs van?

Minden országban évente szervezni kellene demográfiai fórumot! Gondoljunk csak bele, hogy minden évben, több alkalommal is tartanak díszes klímaváltozási eseményeket. Miért olyan felháborító egy demográfiai csúcstalálkozó, egy európai országban, kétévente egyszer? Mégis Magyarország korunk egyik legbátrabb országának számít azzal, hogy ezt megszervezi.

Egyik leghíresebb írása, a Nyílt levél Melinda Gateshez bírálja a nyugati beavatkozásokat a gyermekek oktatásába. A nemrégiben elfogadott magyar gyermekvédelmi törvény irányt mutathat ezen probléma kezelésére Afrikában?

Már a korábban írt könyvemben is azt ajánlottam, hogy az afrikai országok kezdjék meg alkotmányaik módosítását, és tegyék világossá a dolgokat, például a gyermekek oktatását, a házasság meghatározását, valamint a családok és a nemek védelmét illetően. Az afrikai országoknak kodifikálniuk kell ezeket a természeti szabályszerűségeket, továbbá

törvényeket kell hozni a gyermekek védelmére.

Amikor találkozom afrikai vezetőkkel vagy képviselőkkel, mindig ezt javaslom nekik. Az a gond, hogy az afrikai országokat nagyrészt az EU szponzorálja. Ezek a hangos és „toleráns” politikai erők azt akarják, hogy csak az ő napirendjük kerüljön előtérbe. Semmi nem fog történni addig, amíg valaki vissza nem utasítja ezeket a pénzeket. Nem szeretem a segélyeket, sokak szerint persze a szegénység miatt szükséges, de én szívesen látnám, ha mindez megszűnne. Ha valakitől zsebpénzt kapunk, az a szülőnk. Jelenleg az EU, az USA és Kanada „gyermekei” vagyunk. Ebben a helyzetben pedig egy afrikai országtól megvonnák a finanszírozást, ha olyat merne tenni, mint Magyarország.

Cseh Katalint is felvilágosította a Twitteren

„Itt vagyunk” – írta, és egy fotót mellékelt a IV. Demográfiai Csúcs egyik panelbeszélgetéséről a Twitteren Obianuju Ekeocha, ezzel reagálva a magyar EP-képviselő vádjaira, miszerint csak férfiak vettek részt a találkozón. Cseh Katalin mellett Dobrev Klára is hímsovinizmussal vádolta meg a konferencia résztvevőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában