Választási hajlandóság

2018.04.09. 00:58

Olvasóink tudnak és akarnak választani

Jó érzéssel nyugtázzuk, hogy olvasóink között imponálóan nagy számban vannak a tudatos választók.

Forrás: MTI Fotó

Megtiszteltetésnek vesszük, hogy olyan olvasóink vannak, akiknek túlnyomó, nagyon is meggyőző többsége a tudatos választók táborát gyarapítja. Végeredményben ugyanis 87 százaléknyian voltak azok a válaszadóink között, akik napokkal az országgyűlési választások időpontja előtt is határozottan kinyilvánították: nem ingadoznak, nem bizonytalankodnak, hanem biztosak abban, hogy ők el fognak menni szavazni.

Csak hogy érzékelhető legyen, mennyire imponáló szám ez, máris közöljük, hogy a szavazás lezárulása után a Nemzeti Választási Iroda közlése alapján a választásra jogosultak közül csaknem 70 százaléknyi (friss adatok szerint 69,35 százaléknyi) szavazó volt, aki valamilyen módon élt választójogával.

[eweb-voting id="1081791"]

Igaz, hogy ez a szavazás nem nevezhető tudományos kutatásnak, de akkor is büszkék vagyunk arra, hogy az eredménye az online térben tájékozódó sokaságról, s ezen belül a mi olvasótáborunkról ennyire jó bizonyítványt állít ki. Ez is azt mutatja ugyanis, hogy olyanok számára készítünk nap nap után híreket, akik nemcsak szűkebb környezetük viselt dolgaira kíváncsiak, hanem az ország sorsa iránt is felelősséget éreznek: élnek a szavazati jogukkal, s maguk is részeseivé kívánnak annak válni, hogy a demokrácia intézményeit a szavazásra jogosult állampolgárok minél nagyobb aktivitása mellett, közmegelégedésre működtethessük.

Annyira túlnyomó volt ez a többség, hogy az az öt százaléknyi válaszadó, aki jó előre bejelentette, hogy nem kíván élni a választójogával, igazán csak törpe kisebbségnek bizonyult a mérésünk szerint.

Számszerűen ugyanennyire eltörpültek a válaszadóink táborában azok, akik a bizonytalannak vallották magukat: ők ugyanis szintén öt százalékot tettek ki. Az imponálóan szép számú valódi szavazó jelenléte végül persze azt mutatja, hogy ez a bizonytalanságérzés, ha volt is, nagyon sok mindenkiben a döntő pillanatra már eloszlott.

A két egymással szorosan rivalizáló, törpe kisebbséghez képest még inkább törpécske volt az a tábor, amelyik pedig nem egyfajta mostani, a jelen helyzetnek szóló közönyt nyilvánított ki, hanem általánosságban is amondó volt, hogy ő már csak azért sem kíván most szavazni, mert nem kíván változtatni a saját, jól bevált gyakorlatán. Nevezetesen azon, hogy ő márpedig soha nem megy el szavazni. Ez a dacos kívülállást valló és hirdető tábor mindösszesen csak három százaléknyi válaszadónkból állt össze.

Borítókép: egy választópolgár a gyermeke segítségével adja le szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

MTI Fotó: Veres Nándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában