Ország-világ

2020.09.28. 11:24

Operatív Törzs: az új fertőzöttek száma tíz napja kiegyensúlyozott (videó)

Tavasszal gócpontokban volt jelen a vírus, most azonban már az egész országban terjed – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Összesen 142 rendőri intézkedés volt a hétvégén a védelmi készültség szabályainak megszegése miatt – mondta el a tájékoztató elején Kiss Róbert az Origo tudósítása szerint. Összesen 405 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt múlt hétfő óta – mondta a rendőr ezredes. 7780 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt hétvégén, így most jelenleg több mint 24 ezer van. Kiss Róbert szólt arról is, hogy több határállomáson többórás várakozás van.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt napok fertőzési száma kiegyensúlyozott, nagyjából alulról közelíti az ezret. Az országos tisztifőorvos közölte, a közösségi terjedést a higiénés szabályok betartásával lehet meggátolni.

Kiemelte: nagyon fontos az egyéni felelősség a maszkhasználatnál. Felkészültek a hőmérőzésre az iskolák, a nagyobb intézményekbe pedig hőkapukat telepítenek – tette hozzá.

Az arckezelést leszámítva mindig viseljünk maszkot!

A szépségszalonokban és a fodrászatokban is be kell tartani a védekezési szabályokat – mondta Müller Cecília. A legfontosabb szabály, hogy a szolgáltatások adója és vevője is legyen egészséges – tette hozzá. Az arckezelést leszámítva mindig viseljünk maszkot!

Az iskolai várakozással kapcsolatban Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a szülők várják meg a gyermekeket, amíg az iskolában megmérik a hőmérsékletüket.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy most már bárhol bárki hordozhatja a vírust, és az első hullámmal szemben, amikor gócpontokban jelent meg a vírus, most nem ez a helyzet. Úgy véli, nagyobb az esély a zsúfolt és sűrűn lakott helyeken arra, hogy elkapjuk a vírust.

Kockázatelemzés a munkahelyeken

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a munkáltatók a foglalkozás-egészségügyi orvossal egyeztetve határozzák meg az óvintézkedések mértékét egy kockázatelemzés után. Sok függ attól, hogy ki milyen munkahelyen és munkakörben dolgozik – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az orvosi magánrendeléseken is kötelező a maszkviselés.

Kitért arra is, hogy két negatív PCR-tesztet követően kerülnek vissza a kórházakból a szociális intézményekbe a betegek.

A diákok esetében alapvető tünet a láz

Javasolt a vitaminok szedése, a kiegyensúlyozott mozgás, a légzőgyakorlat végzése egy koronavírus-fertőzés után – mondta el Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, a diákok esetében alapvető tünet a láz a koronavírusnál, emiatt is fontos a tanulók hőmérése.

Egy covidos családtag esetén nehezen képzelhető el, hogy a vele együtt élő rokon ne legyen közvetlen kontakt – mondta kérdésre Müller Cecília.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs korábbi tájékoztatójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában