Járvány

2020.05.17. 11:38

Operatív Törzs: holnaptól az egész ország a védekezés második szakaszában lesz (videó)

Mindenki köteles a 1,5 méter társadalmi távolságot tartani és a felnőtteknek maszkot kell viselniük. A 65 felettiek továbbra is csak 9-12 között látogathatják az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, drogériákat.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Az aktív fertőzöttek 56%-a, az elhunytak 78%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen – mondta el Gál Kristóf rendőrségi szóvivő.

A tájékoztatón elsőként Schanda Tamás államtitkár beszélt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes azt mondta, a védekezés második szakaszában vagyunk, Magyarország jobban vette az akadályokat, mint más országok.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője az Origo tudósítása szerint arról tájékoztatott, hogy 990 házi karantén rendeltek el az elmúlt 24 órában, így 10470 a jelenlegi házi karanténok száma. Az online házi karantén is sikeres. Online monitorozás keretében 92 kitöltött kérdőív érkezett be. Mindössze 80 intézkedést kellett foganatosítania a hatóságoknak.

Összegezte a tegnapi kormánydöntést:

hétfőn 0 órától a kijárási korlátozás hatályát veszti Budapesten.

Emlékeztetett: mindenki köteles a társadalmi távolságot tartani, ez 1,5 méter. Látogathatók a szabadtéri játszóterek, a felnőtteknek maszkot kell viselniük. A 65 felettiek továbbra is csak 9-12 között látogathatják az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat, drogériákat. A piacok tekintetében a kerületi polgármesterek hozhatnak eltérő rendelkezést, de a biztonsági előírások ott is érvényesek.

Közölte továbbá, hogy az éttermek, kávézók teraszai kinyithatnak, ott lehet felszolgálni, de bent nem lehetnek vendégek. A védőtávolságot asztaltársaságokra kell érteni! A teraszokra szeptember 1-ig nem kell használati díjat fizetni. A szabadtéri strandok kinyithatnak.

Az esküvők, családi rendezvények is megtarthatók lesznek, a résztvevők határa maximum 200 fő, és ez június 15-től érvényes.

A fővárosi egyetemek kinyithatnak, de a védőtávolságokat be kell tartani, a kollégiumok azonban továbbra sem nyithatnak ki.

Lakatos Tibor kiemelte:

mostantól a védőintézkedések szigorú és következetes betartása a garancia arra, hogy a járvány terjedését megakadályozzuk.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy az elhalálozott nők átlagéletkora 81 év, a férfiak tekintetében ez 77 év, de van 102 éves gyógyult is. Hangsúlyozta:

a halálozás a gyerekek tekintetében extrémritka.

Szlávik János elmondta,

a magas vérnyomás önmagában nem rizikótényező, amennyiben ezt megfelelően kezelik.

Az egyik legelterjedtebb vérnyomásgyógyszer nem súlyosbítja a koronavírusos fertőzést – emelte ki. Hozzátette: a vesebetegek és a dohányosok veszélyeztetettebbek.

A sugárkezelésnek kitettek is veszélyeztetettek, illetve összességében véve a rákos betegek

− fogalmazott a főorvos.

Szlávik János megjegyezte: az extrém elhízott embereknél mechanikailag nagyon nehéz a mesterséges lélegeztetés megoldása, ezért őket arra kérte, maradjanak otthon.

Lakatos Tibor az Origo kérdésére elmondta,

az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet, a kórházakat, a fertőzötteket, területi szintre lebontva.

Folyamatosan monitorozzák és felkészülnek mindenre.

„Szükség esetén új intézkedéseket léptetünk életbe, vagy az első szakaszból hozunk vissza ilyen intézkedéseket”

- összegzett. Arról is beszélt, hogy a külügyminisztérium tárgyal a határnyitásokról, Ausztria még nem tette teljesen lehetővé a beutazást a magyar állampolgárok tekintetében, de ez Ausztria minden szomszédjára vonatkozik. A belépés valószínűleg negatív koronavírusteszthez lesz kötve. A nyitás tekintetében Magyarország a kölcsönösség elvét veszi figyelembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában