Szellemi erőközpontok

2017.10.02. 14:23

Orbán Viktor: A magyarság készen áll az együttműködésre

A Kárpát-medence népei együttműködésének előnyeiről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitóján. A rendezvényen felszólalt Tőkés László európai parlamenti képviselő és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is.

Nagyvárad, 2017. október 2. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén Nagyváradon az újvárosi református templomban 2017. október 2-án. Mellette az első sorban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b-j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: jól jár a Kárpát-medencében, aki együttműködik a magyarokkal

Készen állunk az együttműködésre, és jól fog járni, sőt már most jól jár a Kárpát-medencében az a nép, amelyik együttműködik a magyarokkal – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) hétfői tanévnyitóján mondott beszédében.

A nagyváradi újvárosi református templomban tartott rendezvényen a miniszterelnök kifejtette: a magyarok megerősödése hozzájárul a Kárpát-medencében élő más népek békességéhez és jólétéhez is.

„Mi készen állunk az együttműködésre, és aki együtt fog működni velünk, az jól fog járni, sőt már ma is jól jár. A szlovénok, szlovákok, szerbek és magyarok egymást erősítve fejlődnek, és remélem, hogy egyszer Románia is erre az útra lép majd”

- fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte mindez annak a következménye, hogy „sikerült erős és tekintélyes európai középállammá tennünk Magyarországot”. Úgy vélte: a kettős állampolgárság, az oktatási lehetőségek bővítése, a magyar szellemi erőközpontok megerősítése, mind a felívelő magyar korszak első jelei.

„Ma olyan gazdasági programok futnak szerte a Kárpát-medencében, amelyek segítik önöket, hogy szülőföldön megmaradhassanak és boldogulhassanak”

- mondta a miniszterelnök.

A jövő kérdéseire válaszolva kijelentette:

„ma csak annyit mondhatunk, hogy minden egyes nappal szélesebb lesz az alap, amelyre a magyarok az anyaországban, önök pedig Erdélyben, Partiumban saját jövőjüket építhetik”.

Ma már van minek nekivetnünk a hátunkat. Olyan erős a hátország, amelyről egy évtizeddel ezelőtt legfeljebb csak álmodozhattunk – tette hozzá. „Az anyaország összeszedte magát és a saját lábára állt: munka alapú gazdaság, családalapú társadalom, patrióta oktatás, és nemzeti elvű külpolitika” – hangsúlyozta.

Arra biztatta az egyetem tanárait, hogy neveljenek bátor, felkészült, és tettre kész erdélyi fiatalságot, olyan nemzedéket, amelyben lesz elég életerő, kurázsi, és nagyra törés, hogy hozzá illő, és a magyarok múltjához méltó jövőt válasszon és fel is építse azt. „Mi úgy hisszük, hogy önök fogják ismét naggyá tenni Magyarországot” – zárta nagyváradi tanévkezdő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

Tőkés László: „fiaink idehaza lehessenek büszke európaiak”

Az európai parlamenti képviselő szerint a „migránsbarát Brüsszelnek” a Romániából kitelepedők elvonása helyett arra kellene erőfeszítéseket tennie, hogy „fiaink ne legyenek kénytelenek nyakukba venni a világot, hanem idehaza lehessenek büszke európaiak”.

Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnökeként arra emlékeztetett, hogy Bethlen Gábor fejedelem óta cél Erdélyben, hogy az itt születő fiataloknak ne kelljen elmenni hazájukból, hanem otthon, anyanyelven szerezhessék meg a tudást. Hozzátette: ugyanez a cél vezérelte az egyetemalapítókat, amikor 1989 után elkezdték a harcot a magyar nyelvű felsőoktatásért. „Csapataink harcban állnak” – tette hozzá a politikus.

Kelemen Hunor: az egyetemnek oktatnia és nevelnie is kell

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kijelentette: nem elegendő csak oktatni, különösen egy olyan egyetemen, amelyet a magyar állam alapított és működtet, ott a nevelésnek is helyet kell kapnia.

Az erdélyi oktatási hagyományok is bizonyítják, hogy akkor volt fejlődés, felemelkedés, ha az oktatás együtt járt a neveléssel – mondta, hozzátéve: „különösen fontos itt és most, kisebbségi létben, Erdélyben és Partiumban új utakat keresni, amelyeken a hagyományokra is építve folytatni lehet az ezeréves utat”.

Az egyetem nemcsak épület, hanem szellemiség, lelkület, elköteleződés a tudományok iránt, új utak keresése, szabadságszeretet és nemzeti jövőkép – mondta Kelemen Hunor, majd Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulva azt mondta:

helyes döntés volt a Sapientia és a Partiumi egyetem létrehozása, ami hozzájárul, hogy „a magyar közösség nem válik futó emlékké”.

Az RMDSZ elnöke szavait azzal zárta: együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a romániai adófizetők pénze is visszakerülhessen az intézményekbe.

Borítófotó: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén Nagyváradon az újvárosi református templomban 2017. október 2-án. Mellette az első sorban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b-j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában