Hableány-tragédia

2020.01.29. 20:09

Őrizetbe vették a Viking Sigyn mögött haladó hajó ukrán kapitányát

Az ügyészség kezdeményezte a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajó mögött haladó Viking Idun hajó segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított kapitányának bűnügyi felügyeletét – tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben szerdán.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

A férfi a rendőrségi idézésre önként jelent meg. A nyomozó hatóság a gyanúsítottat őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatására.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azonban a gyanúsított önkéntes megjelenésére is tekintettel a nyomozási bírónak azt indítványozta, hogy az eljárásban való jelenlét biztosítása érdekében a kapitány bűnügyi felügyeletét rendelje el.

A kényszerintézkedésről a nyomozási bíró várhatóan csütörtökön dönt közölte a főügyészség.

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt.

A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

A VI-VII. kerületi ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt a Viking Sigyn kapitánya ellen.

Borítókép: a Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában