terrorizmus

2018.11.07. 12:28

Orosz biztonsági tisztségviselő: Összeolvadhat az Iszlám Állam és az al-Kaida

Patrusev a terrorellenes nemzetközi összefogás pozitív példájaként hozta fel a terrorcselekmény nélkül lezajlott oroszországi labdarúgó világbajnokság biztosítását.

Nem zárta ki az Iszlám Állam és az al-Kaida iszlamista terrorszervezetek összeolvadásának lehetőségét Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a szakszolgálatok és biztonsági szervek vezetőinek szerdai, 17. moszkvai nemzetközi tanácskozásán elmondott beszédében.

„A regionális fiókszervezetekre támaszkodó hálózati modellre való áttérés arra ösztönözheti az Iszlám Állam vezetését, hogy egyesüljön az al-Kaidával, amely szintén érdekelt az aktív terrortevékenységhez szükséges erők, eszközök feltöltésében” – hangoztatta Patrusev.

A tisztségviselő szerint egy ilyen fúzió hatékonyabbá teheti a két terrorszervezet működését, ami jelentős fenyegetést jelentene a nemzetközi biztonságra. Ezzel kapcsolatban nemzetközi információcsere megvalósítását sürgette a terroristák személyazonosságáról, mozgásáról, kapcsolattartásáról, terveiről, segítőiről, anyagi támogatóiról és bevételi forrásairól.

Arra figyelmeztetett, hogy a terroristák mind gyakrabban használják fel fegyverek és diverzió elkövetéséhez szükséges egyéb beszerzésre az online kereskedelmet.

Anélkül, hogy az Egyesült Államokat konkrétan megnevezte volna, a terrorizmus elleni harc hatékonysága érdekében óva intett a kettős mérce alkalmazásától, a terroristák jókra és rosszakra való felosztásától, geopolitikai célok érdekében.

Patrusev a terrorellenes nemzetközi összefogás pozitív példájaként hozta fel a terrorcselekmény nélkül lezajlott oroszországi labdarúgó világbajnokság biztosítását.

Patrusev szerint a világon több mint 200 terrorcsoport működik, amelyek közül öt a legaktívabb. A 2017-ben elkövetett terrortámadások mintegy egyharmadáért az Iszlám Állam, az al-Kaida, az al-Shabab, a Boko Haram és a Hajrát Tahrir as-Sam felelős. A terrorizmus következményeit az elmúlt két év során mintegy 100 ország tapasztalta meg.

A terroristák aktivitásának központjai továbbra is a Közel-Kelet, Afganisztán, Dél- és Délkelet-Ázsia és az afrikai kontinens maradtak. A terror szíriai és iraki gócának elkerülhetetlen felszámolása miatt a külföldi zsoldosok elhagyják ezt az övezetet és hazatérnek, vagy az instabilitás új központjainak létrehozására törekednek olyan nagy és gyengén ellenőrzött területű országokban, amelyekben meggyengültek a kormányzati intézmények, kiéleződtek a vallási vagy nemzeti feszültségek, ahol magas a szegénység és a munkanélküliség aránya.

Az orosz tisztségviselő elmondta, hogy a terroristák taktikát váltottak és a helyi radikális vagy bűnözői körökhöz csatlakoznak. Szavai szerint világszerte megfigyelhető a zárt diaszpóracsoportok kialakulása, amelyeken belül gyakran bűnözői csoportok jönnek létre. Velük párhuzamosan úgynevezett alvó sejtek működnek, amelyek a törvények megsértése nélkül folytatnak toborzói és pénzügyi tevékenységet.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója elmondta, hogy a 2018-as vb alatt az irányítása alatt álló szerv mindent elkövetett a drónok bevonásával elkövethető terrorcselekmények megakadályozása érdekében.

Ő is méltatta sportesemény biztosítása érdekében létrejött összefogást, amelyben 34 ország 55 szakszolgálata és rendvédelmi szerve vett részt. Hangsúlyozta, hogy a világon kialakult biztonsági helyzet megköveteli a nemzetközi összefogást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában