Tomboló járvány

2021.11.24. 07:08

Országos karantén bevezetését sürgeti az elnök Szlovákiában

Zuzana Caputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt.

Az államfő – aki a szlovák törvények értelmében hivatalosan nem utasíthatja a kormányt intézkedésekre – szokatlanul érzelemtelített hangnemben nyilatkozott egy pozsonyi kórházban tett látogatást követően.

Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér

- fogalmazott.

Ideje végre hallgatni a szakértőkre – tette hozzá Caputová, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnépszerűbb politikus hazájában.

A kormányzó pártok képviselői a sajtónak már jelezték, hogy

szerdán szigorítanak a járványügyi korlátozásokon, konkrét intézkedéseket azonban egyelőre nem említettek.

A négypárti szlovák kormánykoalícióban eddig sokszor belső viták nehezítették új intézkedések kidolgozását és életbe léptetését.

Nagyon alacsony az átoltottság

Caputová több mint egy hete írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében a munkavállalóknak hetente kétszer munkakezdés előtt igazolniuk kell, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, átestek a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatniuk a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az új jogszabályoknak elvileg hétfőn kellett volna hatályba lépniük, de az ország egészségügyi hatóságai hiányosnak tartották a szabályozás gyakorlati alkalmazásának előkészítését.

A szlovákiai ellenzék is megosztottnak mutatkozik. Míg Peter Pellegrini volt miniszterelnök, az Irányból kivált Hang (Hlas-SD) vezetője felszólította Caputovát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást a kormányra, addig a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) és a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elutasítja a beoltatlanok számára a vendéglátóiparban már korábban bevezetett korlátozásokat.

Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában