Illegális bevándorlás

2018.10.29. 07:19

Ostromállapot alakult ki a migránsok miatt a mexikói-guatemalai határon

Pihenőt tartott vasárnap a dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben az Egyesült Államok felé tartó több ezer emberből álló migránskaraván. Közben összetűzések voltak a mexikói-guatemalai határon álló hídnál, ahol a mexikói rendőrök megakadályoztak több mint ezer hondurasit a határ átlépésében.

Szombaton a Tapanapetecben lévő közép-amerikai bevándorlók szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az Egyesült Államokba.

A mexikói elnök javaslata a többi között olyan elemeket tartalmaz, hogy átmeneti személyazonosító iratokkal látnák el őket, munkalehetőséget kínálva nekik, gyerekeiket pedig bevonnák az iskolai oktatásba, ha hajlandók menedékkérelmüket a mexikói hatóságoknál benyújtani. Nieto hangsúlyozta, terve mindössze első lépés a menekültstátuszhoz jutó emberek ügyének tartós rendezésére. Az államfő kiemelte, hogy az Estas en Tu Casa (Érezd magad otthon) programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Vasárnap több száz bevándorló próbált meg áthatolni a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban halad át a menekültkaraván. A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, és emiatt összetűzés alakult ki. A tűzoltók szerint egy 26 éves hondurasi férfit fejen talált egy gumilövedék és meghalt. A mexikói kormány tagadta, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna. A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket sem – közölte a belügyminiszter.

Alfonso Navarrete Prida sajtóértekezletén azt mondta, hogy a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a bevándorlók egy kapun át behatoltak Mexikóba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában