Járvány

2020.05.18. 18:21

Ötéves kor felett minden brit jogosult a szűrésre

A szűrési jogosultság kiterjesztése az Egyesült Királyság mind a négy nemzetére – Angliára, Walesre, Skóciára és Észak-Írországra – azonnali hatállyal érvényes – mondta hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a londoni alsóházban.

A legújabb ismertetett adatok szerint az előző 24 órában 160 koronavírus-beteg halt meg az Egyesült Királyságban.

Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy csaknem két hónappal ezelőtt érvénybe léptek a Covid-19 járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

Az Egyesült Királyságban eddig azok voltak jogosultak szűrővizsgálatra a Covid-19 betegség tüneteinek észlelése esetén, akik kritikus fontosságúnak nyilvánított munkahelyeken dolgoznak, akiket koronavírus-betegséggel kórházban kezelnek, akik betöltötték 65. életévüket, akik idősotthonokban laknak, illetve akiknek utazniuk kell munkahelyükre, mert nem tudják otthonról ellátni munkájukat.

Hancock hétfői bejelentése szerint az elmúlt hét hétben az addigi csekély hatókörű, szakosodott nagy-britanniai diagnosztikai kapacitást sikerült globális szinten is élenjáróvá bővíteni, és így lehetővé vált a koronavírus-szűrési jogosultság kiterjesztése minden eddiginél szélesebb körre.

A brit kormány április végére napi 100 ezer szűrés elvégzését tűzte ki célként, és ezt a kapacitást sikerült elérni, sőt a múlt héten volt olyan nap, amikor 130 ezernél több szűrést végeztek.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben azt mondta, hogy a következő cél a napi negyedmillió koronavírus-szűrés elvégzéshez elegendő kapacitás megteremtése.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a londoni alsóházban tett hétfői nyilatkozatában elmondta:

a brit kormány ezentúl hivatalosan a Covid-19 betegség tünetei közé sorolja a lázzal kísért, újonnan kialakuló makacs köhögésen kívül a szaglás és az ízérzékelés elvesztését is.

Ennek alapján az új előírás az, hogy

azoknak is legalább egyheti elkülönítésbe kell vonulniuk, akik e két tünetet észlelik magukon, akkor is, ha köhögés és magas láz nem kíséri e tüneteket.

Nem sokkal Hancock parlamenti felszólalása után Doninic Raab külügyminiszter – aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta hétfő este a Downing Streeten – elmondta, hogy az előző 24 órában 160-nal 34 796-ra nőtt az Egyesült Királyságban a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.

A szakemberek rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken általában kevesebb feldolgozott halálozási adat kerül be a statisztikába, és az összesítésből most kimaradt halálesetek a következő napokban megemelhetik a számokat.

Az utóbbi 24 órában feljegyzett 160 haláleset azonban a korábbi hétvégékkel együtt is az eddigi legalacsonyabb napi halálozási adat az Egyesült Királyságban a március 23-án elrendelt korlátozó intézkedések érvénybe lépése óta.

Az egy napon belüli brit halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én regisztrálták.

A hétfő este ismertetett új adatok alapján az Egyesült Királyságban eddig 1 887 051 pácienst vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 246 406-an bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek.

A brit egészségügyi minisztérium közlése szerint a hétfő délelőtt zárult 24 órában 2684 új fertőzést azonosítottak; ez hetek óta a legalacsonyabb napi növekedés.

A Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezleten Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes elmondta azt is, hogy tízezer alá csökkent a brit kórházakban kezelt koronavírus-betegek száma: jelenleg 9408-an vannak kórházban Covid-19 betegség miatt. Egy hete 10 762 páciens ápoltak kórházban az új koronavírus okozta betegséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában