Pedagógusnap

2019.06.03. 19:29

Palkovics: egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget

A csupán érettségit adó gimnáziumokkal szemben az idén felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett.

A felvételi adatok azt mutatják, hogy egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget – mondta Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedagógusnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségén hétfőn Budapesten.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta:

az utóbbi években egyre több fiatal választja a szakképzést a csupán érettségit adó gimnáziumokkal szemben, az idén felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett, miközben a gimnáziumba jelentkezők száma 37 százalék alatt maradt.

A szakképzés mellett döntő fiataloknak „versenyképes végzettséget, a gazdaság által elvárt tudást kell biztosítanunk” – fogalmazott Palkovics László.

Felidézte: az elmúlt évben a szakképzésben tanuló magyar fiatalok számos nemzetközi versenyen értek el kimagasló eredményeket. Nagy elismerés, hogy idén novemberben Magyarország rendezheti Győrben a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny döntőjét. Emellett rekord látogatottsággal zárták az idei szakmák éjszakáját, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét a „szakmák izgalmas világára”.

A versenyek és népszerűsítő kampányok legfőbb célja, hogy megismertessék a fiatalokat az új lehetőségekkel, szakmákkal – tette hozzá.

Távolról sem elég ugyanis, ha a szakma látja az elért eredményeket, sokkal fontosabb, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók és szüleik is megismerjék és elismerjék azokat

- mondta a miniszter.

Palkovics László arra kérte a szakképzésben dolgozó pedagógusokat, hogy „az eddigi lendületet megtartva, sőt, ha lehet, még fokozva” újítsák meg együtt a szakképzést.

„Együtt kell elérnünk, hogy minden magyar fiatal a gazdaság által igényelt képzettség elsajátításával és az egész életen át tartó tanulásra alapozó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből”

- fogalmazott.

Kitért arra: alig várható el egy szakterület dolgozóitól, hogy megbecsültnek érezzék magukat, ha „tevékenységük megkülönböztetett jelentősége nem fejeződik ki elismerésben”.

Egészen mostanáig nem létezett díj kifejezetten a szakképzésben dolgozó pedagógusok, szakoktatók kitüntetésére. Ezt a hiányt pótolta a minisztérium az idén először átadott, a szakképzésért és felnőttképzésért odaítélt díjjal

- tette hozzá Palkovics László.

A kitüntetést 24 pedagógus vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában