Járvány

2020.11.05. 16:23

Párizs polgármestere elrendelte az élelmiszer- és italboltok este 10 órai zárását

Anne Hidalgo visszautasította, hogy ez kijárási tilalom elrendelése lenne.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az élelmiszer- és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a francia fővárosban. Az intézkedés célja, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások az üzletek és éttermek előtt a késő esti órákban.

„Este 10 órakor ezek az egységek be fognak zárni, mert számos esetben problémákat tapasztaltak” – mondta a városvezető a BFM hírtelevízióban.

A Párizsra és elővárosaira vonatkozó újabb szigorításokról szerda este döntött a polgármester Didier Lallement prefektussal, aki várhatóan még a nap folyamán kiadja az erről szóló rendeletet.

Anne Hidalgo visszautasította, hogy ez kijárási tilalom elrendelése lenne, más utcai tevékenységekre ugyanis nem vonatkozik az esti 10 órai korlátozás.

A párizsi döntés előzménye, hogy jóllehet a múlt pénteken kihirdetett lakhelyelhagyási tilalom hatásai leghamarabb csak a jövő hét második felében lesznek érezhetők, a járványmutatók továbbra is fokozódó romlása miatt a kormányzat esetleges további szigorításokat fontolgat, amelyek heves belpolitikai vitát váltottak ki az elmúlt napokban a sorozatos, elő nem készített bejelentések miatt.

Gabriel Attal kormányszóvivő kedd délelőtt azt közölte, hogy az általános karanténon túl Párizsban a kormány órákon belül visszaállítja az este 9 órakor kezdődő kijárási korlátozást, mert esténként még mindig túl sokan vannak az utcákon. Ezt azonban néhány órával később Jean Castex kormányfő cáfolta. Lapértesülések szerint azonban a javaslat továbbra is a kormány asztalán van.

A párizsi polgármester „nagyon aggasztónak” nevezte, hogy a fővárosi kórházakban körülbelül ezren fekszenek intenzív ágyakon, a koronavírus-fertőzés miatt országosan kezelt súlyos betegek mintegy negyede.

A tavaszi karanténhoz képest a mostani lezárásban jelentős különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák sem zártak be, az üzletek közül viszont kizárólag az élelmiszerboltok tarthatnak nyitva és azon éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 40 558 új koronavírusos esetet tártak fel, és így másfél millióra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A pozitív tesztek aránya is tovább a nő a lezárás ellenére, szerdán elérte a 20,5 százalékot. A kórházban elhunytak száma a héten naponta csaknem négyszáz volt.

A kormány az intenzív ágyak számát 5800-ról a múlt héten 6400-ra növelte a nem sürgős műtétek elhalasztásával, és még a héten 7500-ra, a jövő héten pedig 10 500-ra kívánja növelni.

A második hullám tetőzését november közepére várják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában