indoklás nincs

2019.11.18. 15:44

Politikai okból tiltott le jótékonysági hirdetést a Facebook

Politikai hirdetésnek minősítette, ezért letiltotta a Facebook az egyik magyar kulturális egyesület által szervezett kulturális gálaműsor népszerűsítését. A közösségi médiaóriás nem először alkalmaz kettős mércét a nemzeti irányvonalat képviselő eseményekkel szemben.

A jótékonysági gálát a Románia északkeleti részén, illetve Moldovában élő magyar csángó kisebbség megsegítésére szervezi a Bánffy György Kulturális Szalon nevű, bejegyzett magyar kulturális egyesület. A szervezők szerették volna minél szélesebb körben felhívni a figyelmet az eseményre, amihez Facebook-hirdetéseket is igénybe kívántak venni. A Facebook azonban elutasította ezt, azzal az indoklással, hogy politikai eseményeknél „külön engedélyezésre van szükség” – írja a V4NA hírügynökség az Origo cikke alapján.

Nem először alkalmaz kettős mércét a médiaóriás
Fotó: V4NA

A Bánffy György Kulturális Szalon szóvivője elmondta: értetlenül állnak a közösségi médiaóriás elutasítása előtt. Hangsúlyozta, hogy „a gálaest nem tekinthető politikai eseménynek, hiszen egy kulturális szalon szervezi”.

Amikor írásban érdeklődött az iránt, vajon miért nem szabad egy kulturális eseményt hirdetni, a Facebook érdemben nem reagált a megkeresésre. Válaszukban annyi szerepelt, hogy olvassa el a hirdetési szabályzatukat.

Nem először fordul elő, hogy a Facebook cenzorai saját kényük-kedvük szerint döntik el, mi jelenhet meg az oldalukon hirdetésben és mi nem. Magyarországon az októberi önkormányzati választásokat megelőző kampány során a baloldali ellenzéki pártok és médiumok korlátlanul hirdethettek. Ezzel szemben a nem ellenzéki – jobboldali vagy keresztény-konzervatív – értékrendet képviselő pártok és csoportok rendszerint rideg elutasításba ütköztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában