székely búcsú

2021.10.09. 19:38

Potápi: a bukovinai székelység mindig megőrizte hitét

Az emlékezés résztvevői megkoszorúzták a kismányoki székely porta udvarán az öt bukovinai falu – Józseffalva, Andrásfalva, Hadikfalva, Istensegíts és Fogadjisten – temetőit jelképező kereszteket.

Kismányok, 2021. október 9. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a bukovinai székelyek hazatérésének 80. évfordulója alkalmából rendezett hagyományos székely búcsún, a Tolna megyei Kismányokon 2021. október 9. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A bukovinai székelység a számkivetettségben is mindvégig megőrizte hitét, magyarságát – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Kismányokon, a bukovinai székelyek hazatérésének 80. évfordulója alkalmából rendezett hagyományos székely búcsún.

Potápi Árpád János, aki maga is bukovinai székely származású, azt mondta: bár a népcsoport kicsi, „nem vagyunk kisebbségben, Magyarországon élünk, és mindig Magyarország volt a hazánk”.

Az emlékezés résztvevői megkoszorúzták a kismányoki székely porta udvarán az öt bukovinai falu – Józseffalva, Andrásfalva, Hadikfalva, Istensegíts és Fogadjisten – temetőit jelképező kereszteket.

A búcsúra érkezett hívek egy kisebb csoportja gyalogosan zarándokolt el a bonyhádi római katolikus templomtól a kismányoki Nagyboldogasszony templomig, ahol Felföldi László pécsi megyés püspök tartott misét. A püspök arra kérte a bukovinai székelyeket, hogy ragaszkodjanak őseik hitéhez és adják azt tovább gyermekeiknek, unokáiknak.

A kétnapos megemlékezés első napján, pénteken Bonyhádon kopjafát állítottak Németh Kálmán egykori józseffalvai plébános emlékére, akinek a vezetésével 1941-ben a székelyek Bukovinából Bácskába települtek, majd 1944-ben a jelenlegi Magyarország területére menekültek.

Szombaton Hálaadás címmel a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Házban kulturális műsort rendeznek mások mellett Fábián Éva és Nyitrai Marianna népdalénekes, Kóka Rozália mesemondó közreműködésével.

Az 1764-es madéfalvi veszedelem után Moldvába menekült, majd Bukovinában letelepült székelyek hazatelepítése 1941 májusában kezdődött el, amikor 13 800-an az akkor visszacsatolt Bácska kiürített, szerb telepes falvaiba kerültek.

1944 októberében körülbelül ennyien menekültek el a második világháború hadi eseményei elől Magyarországra, ahol Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében, a kitelepített svábság falvaiban találtak új otthonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában