Magyar Összefogás

2018.11.05. 13:48

Potápi: a vajdasági magyarok szempontjából kiváló a kisebbségi választás eredménye

Harmadszor tartottak ilyen választásokat Szerbiában, ahol 22 nemzeti tanács működik, közülük 18-at közvetlenül választanak meg, közte a Magyar Nemzeti Tanácsot.

Kiváló eredmény született a magyarság szempontjából a hétvégi kisebbségi nemzeti tanácsi választáson Szerbiában – értékelt a nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén elmondta:

harmadszor tartottak ilyen választásokat Szerbiában, ahol 22 nemzeti tanács működik, közülük 18-at közvetlenül választanak meg, közte a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT).

Az államtitkár szerint már a voksolást megelőző regisztráció során fel lehetett mérni a valódi helyzetet, azt, hogy ki mire számíthat. Augusztus 4-én jelentette be a Magyar Összefogás a listáját, ezt követte jóval később a Magyar Mozgalom – idézte fel Potápi Árpád János, aki szerint már ebből lehetett következtetni az eredményre.

Az MNT az elmúlt években rendkívül sikeres munkát végzett; az elmúlt négy évben Vajdaság-szerte nagyon jól látták az emberek, hogy a magyar kormánnyal szorosan összefogva, együttdolgozva az ottani közösségek, civil szervezetek milyen eredményeket tudtak elérni

- összegzett.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: száz településen 338 kampányrendezvényt tartottak, nincs olyan közösség a Vajdaságban, ahová ne látogattak volna el.

Rámutatott: némileg alacsonyabb volt a részvétel mint négy éve, de minden városban, községben a Magyar Összefogás nyerte a választásokat; mindenhol megszerezte a szavazatok több mint 75 százalékát.

Hangsúlyozta:

a Magyar Összefogás 2014-es programjában megfogalmazott elképzeléseket megvalósították. Kitért többek között a kulturális, oktatási fejlesztésekre, korszerűsítésekre, és kiemelte az ingyenes tanszercsomagokat, az osztálykirándulások szervezését, az ösztöndíjasok támogatását. Kitért a magyar médiaház elkészültére, a tudósítói hálózat kiépülésére is.

Amikor magyar érdekeket kellett képviselni a legkisebb faluban is ott voltak – mondta az elnök.

A vajdasági MNT-ben a következő négy évben is a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista képviselői lesznek többségben a kisebbségi nemzeti önkormányzati választások nem hivatalos eredménye alapján. A következő négy esztendőben várhatóan 30 helyet tudhat magáénak a szervezet.

Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni.

A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon még nem vett részt, most pedig várhatóan öt helyet szerzett.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában