a neheze még hátra van

2020.05.03. 15:36

Rekordszámú tűz pusztított a világ legnagyobb mocsaras területén Brazíliában

Rekordszámú tűz lobbant lángra a világ legnagyobb mocsaras területének számító, brazíliai Pantanalban márciusban és áprilisban – közölte a brazil űrkutatási intézet (INPE) műholdfelvételek elemzése alapján.

Márciusban 602, áprilisban pedig 784 helyen lobbant lángra a Pantanal. Azóta nem volt példa ilyen magas értékekre a szóban forgó hónapokban, hogy 1998-ban elkezdték kiértékelni az adatokat.

A helyzet tavaly sem volt rózsás: a 2019-es évben gyulladt a legtöbb tűz a mocsárvidéken az elmúlt 15 évben. Azonban 2020 első negyedében 169 százalékkal több tűzfészket regisztráltak, mint az előző év első három hónapjában.

A felperzselt terület nagyságát tekintve is negatív rekordok dőltek meg: idén január és március között 1628 négyzetkilométernyi erdő vált a lángok martalékává a Pantanalban, míg 2019-ben ugyanebben az időszakban 1172 négyzetkilométeren pusztított tűz.

A helyzet szakértők szerint kifejezetten aggasztó annak fényében, hogy az erdőtűzszezon csak az év közepén kezdődik a térségben.

A kisgazdák számára a perzseléses erdőirtás a legolcsóbb módszer arra, hogy művelhető földterületet nyerjenek. Az Amazonas vidékéhez hasonlóan a Pantanalban is a legelők és a szójaültetvények terjeszkedése fenyegeti a leginkább az élővilágot.

Bírálói gyakran vetik Jair Bolsonaro brazil elnök szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, és nem törődik a környezetvédelemmel.

A Pantanal Brazília két államában, Mato Grosso do Sulban és Mato Grossóban terül el. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is. Teljes területe 150 000 négyzetkilométer, és páratlanul gazdag élővilággal rendelkezik. Az esős évszak folyamán területének több mint 80 százalékát víz borítja, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Egyes vélemények szerint itt található a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája.

Címkék#bozóttűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában