Járvány

2021.06.21. 12:52

Rémhírterjesztéssel vádol egy férfit az ügyészség

Sajtóértesülések szerint a vádlott Gődény György, a vírusszkeptikus hangadó.

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020 november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, amely alkalmas volt a koronavírus elleni védekezés akadályozására – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádirat szerint, a férfi, „A választás szabadsága” címmel saját internetes oldalán egy írást jelentetett meg, amelyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte – tartalmazza a közlemény.

A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be – idézik fel.

Emlékeztetnek arra: a kormány 2020 november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon.

Ebben a helyzetben a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek. A hatóságok tevékenységét a „vírusbizniszben való részvételnek” minősítette.

Sőt – folytatják -, a vádlott a célját el is érte, mert az oldalon sokan hozzászóltak írásához, illetve a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, továbbá több százan meg is osztották az írást.

A különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntette 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bűntethető. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat – írják.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik – olvasható a közleményben.

Sajtóértesülések szerint a vádlott Gődény György, a vírusszkeptikus hangadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában