A holokauszt emléknapja

2018.04.16. 20:58

Rétvári Bence: Bízunk benne, hogy Magyarország a béke szigete marad

Az Emmi államtitkára reményét fejezte ki, hogy a zsidó közösségeket a jövőben is meg tudják védeni nemcsak a régi, hanem az új típusú antiszemitizmussal szemben is.

Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján megszólalók. A központi megemlékezésen az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: bíznak benne, hogy Magyarország a béke szigete marad a zsidóságnak.

A budapesti Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen felszólalt még Jószéf Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete és Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Holokauszt Emlékközpontot egész nap ingyenesen látogathatták. A IX. kerületi Páva utcában található épület kertjében félóránként művészeti előadásokkal is várták a megemlékezőket. A „Cipők a Duna-parton” emlékműnél este 7 órakor mécseseket gyújtottak.

A Miniszterelnökség közleményében erkölcsi kötelességnek nevezte az emlékezés, a mártírok és az embermentő hősök szellemének ébren tartását, s példaként állítását a jövő nemzedéke elé. A Miniszterelnökség szerint az aggasztóan erősödő antiszemita megnyilvánulásokkal szemben csak egyetlen út létezik:

Európának vissza kell térnie a zsidó-keresztény hagyományokból táplálkozó értékrendhez. A „politikailag korrektnek hazudott” beszédet pedig, amely „bénultságba és tehetetlenségbe sodorja civilizációnkat”, fel kell váltania az őszinte és felelős szembenézésnek a problémákkal

- írták.

Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-ei megnyitása.

Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. (A cigány holokauszt, a porrajmos áldozataira augusztus 2-án emlékeznek Magyarországon.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában