Járvány

2020.05.06. 22:12

Rétvári: telefonáljanak, mielőtt egészségügyi ellátást vennének igénybe

Amennyiben gyógyszerek felírására van igény, nincs szükség az orvos-beteg találkozóra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára ismételten arra hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatornán szerdán, hogy telefonos egyeztetéssel minimálisra csökkenthető az orvosi rendelőben való tartózkodás.

Rétvári Bence azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter hétfőn bejelentette: telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás.

Az Emmi államtitkára emlékeztetett: új szakaszába lépett a koronavírus-járvány elleni védekezés. Ebben fontos a fokozatosság és a szabályok szigorú betartása. Az egészségügyi rendszert felkészítették az új szakaszra, a szükséges tájékoztatókat kiküldték. A kellő fertőtlenítési eszközök rendelkezésre állnak – hangsúlyozta.

Az egyik legfontosabb szabályként azt emelte ki, hogy egészségügyi ellátás igénybevétele előtt mindig telefonon kell egyeztetni. Ha olyan esetről van szó, amely telefonon is megoldható, mint például a gyógyszerek felírása, nincs szükség az orvos-beteg találkozóra – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy az egészségügyi ellátás előtt nemcsak testhőmérsékletet mérnek, hanem kérdéseket is feltesznek. Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, tesztelik az ellátásra jelentkezőt. A koronavírus szempontjából kockázatosabb beavatkozásoknál pedig mindig szükség van tesztelésre.

Közölte: az ellenzéki sajtóban megjelentek olyan valótlan híresztelések, amelyek szerint a betegeknek saját költségükön kell elvégeztetniük a koronavírustesztet. Kiemelte: maguk az intézmények végzik el a teszteket. Ha valaki állami ellátást vesz igénybe, akkor az állam végzi el a tesztelést, az állam költségére – mondta Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában