kercsi merénylet

2018.10.17. 15:15

Többszörös emberöléssé minősítették át a krími iskolai robbantást

Terrortámadásból közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán elkövetett támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

5669426 01.01.2000 Russian police officers walk past ambulances outside a college building in Kerch, Crimea, Russia, October 17, 2018. Earlier in the day an unidentified explosive device filled with metal objects was detonated in the canteen of the college. A deadly blast that rocked the college in Crimea's Kerch is classified by investigators as a terrorist attack, the Russian Investigative Committee's spokeswoman said on Wednesday. Catherine Keizo / Sputnik

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, hogy a támadó, Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója több embert agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. Petrenko szerint a halálos áldozatok száma 17, a merénylő a tizennyolcadik. Mindannyian lőtt sebekbe haltak bele. A sebesültek száma mintegy 40, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A Rosszija 24 hírtelevízió értesülése szerint Roszljakov néhány nappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt és ahhoz nagy mennyiségű lőszert. Az iskolába fegyverrel a kezében érkezett.

Korábban az SZK mellett több más szakhatóság is pokolgép felrobbantásáról számolt be. Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a kercsi támadás indítékait.

Ezt megelőzően:

A helyi idő szerint dél körül elkövetett terrorcselekmény következtében a legfrissebb hivatalos jelentések szerint

18-an életüket vesztették, mintegy félszázan pedig megsebesültek. Az áldozatok zöme diák.

Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak.

„Ez egy igaz terrorcselekmény, ahogy az kell, mint Beszlanban volt”

- mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.

Korábban:

Az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság közlése szerint ismeretlen eredetű robbanószerkezet lépett működésbe a tanintézményben. Az orosz nemzeti gárda parancsnokának első helyettese, Szergej Melikov a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy házi készítésű pokolgép robbant fel.

A helyszínhez vezető utat lezárják a katonák Kercsben 2018. október 17-én.
Fotó: MTI / EPA / Kerch.FM

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott, hogy a robbanás egyik okaként a terrorcselekmény lehetőségét is vizsgálják.

Az első hírek még arról szóltak, hogy gázrobbanás történt az oktatási intézmény étkezdéjében.

A kercs.fm helyi hírportál szerint a helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi a sebesült, hogy nem tudják mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is bevonták.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is.

A környékre kétszáz katonát is kivezényeltek.

A Krím félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

Borítókép: mentőautó a tragédia helyszínén

AFP / Sputnik / Catherine Keizo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában