29,2 milliárd euró

2021.05.13. 18:03

Románia a teljes összeget lehívja az uniós helyreállítási alapból

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat – jelentette be csütörtökön Florin Citu miniszterelnök.

A kormányfő előző napi brüsszeli tárgyalásaira utalva elmondta: Bukarest reformtörekvéseinek a megvalósítására, elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre akarja felhasználni a helyreállítási keretet, és más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában álló rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni.

Citu szerint ehhez megszerezte az európai partnerek támogatását, miután megnyugtatta őket, hogy Románia az eredeti tervek szerint fogja csökkenteni a költségvetési hiányt. Románia tartja magát a vállalt költségvetési fegyelemhez, és a GDP-arányos deficitet 2024-ig 3 százalék alá csökkenti – szögezte le a kormányfő.

Citu megerősítette, hogy kormánya továbbra sem fog adókat növelni vagy újabbakat bevezetni. Úgy értékelte: az általa (korábban pénzügyminiszterként) garantált adóügyi stabilitásnak köszönhető, hogy Romániában javult az adózási fegyelem. A kormányfő egyébként a pénzügyi rendszer digitalizálásától – egyebek mellett a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő online csatlakoztatásától – reméli az adócsalás megfékezését és a költségvetési bevételek növelését.

A kormányfő nem részletezte, milyen összegeket irányoznak elő a PNRR-ben az egyes ágazatok számára, de a brüsszeli tárgyalásairól beszámoló román média tudni véli, hogy a keret legnagyobb, 27 százalékos részét (7,9 milliárd eurót) infrastruktúrafejlesztésre, autópálya- és vasútépítésre használnák. Az egészségügyi rendszer 4, a helyi közigazgatás 2, az oktatás 2, az energiaszektor 1,2 milliárd eurót kapna – értesült a Digi24 hírtelevízió.

A kormányfő szerint az ágazati miniszterek legfőbb dolga lesz a következő két hétben, hogy a PNRR minden részletét kidolgozzák, és Románia olyan tervet nyújtson be, amelyet Brüsszel gyorsan elfogad.

Újságírói kérdésre válaszolva Citu elismerte, hogy a helyreállítási alap érdekében az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) is konzultálnia kell. A PSD folyamatosan bírálta a bukaresti jobbközép koalíciós kormányt, amiért a kormánypártok nem egyeztetnek az ellenzékkel PNRR-ről, holott parlamenti ciklusokon átnyúló reformokról és hitelekről van szó. Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint Brüsszel most a szociáldemokratáknak adott igazat, és a „parlament elé küldte Citut a PNRR-vel”.

Korábban a PSD kilátásba helyezte: nem biztosítja a kétharmados többséghez szükséges szavazatokat az uniós sajátforrás-egyezmény ratifikációjához, ha a kormány nem rendez parlamenti vitát a PNRR-ről. Ily módon az egész uniós alap veszélybe kerülhet, létrehozásához ugyanis a tagországi hozzájárulások növelésére van szükség, ezért az Európai Unió Tanácsának erről szóló rendeletét minden tagországnak ratifikálnia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában