Járvány

2020.06.11. 21:57

Románia jövő héttől enyhíti a beutazási feltételeket

Hétfőtől várhatóan nem kell otthoni vagy hatósági elkülönítőben kivárnia a betegség lappangási idejének leteltét annak, aki Magyarországról érkezik Romániába.

Románia június 15-től kezdődően tovább lazítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, ezek sorában enyhíti a beutazási feltételeket – jelentette be a csütörtöki kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök.

Jövő héttől kezdődően nem küldik már 14 napos otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Ezekkel az országokkal a légi közlekedés újraindítását is engedélyezik, és az ilyen országokból nyaralás után hazatérő román turistáknak sem kell elkülönítőbe vonulniuk. Orban példaképpen Ausztriát, Bulgáriát, és Görögországot említette.

A román miniszterelnök által említett beutazási feltételnek Magyarország is megfelel, tehát hétfőtől várhatóan nem kell otthoni vagy hatósági elkülönítőben kivárnia a betegség lappangási idejének leteltét annak, aki Magyarországról érkezik Romániába.

Románia egyébként egyelőre nem teljesíti a – külföldi mintára – bevezetett kritériumot: ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott.

Ludovic Orban hozzátette: a járványügyi operatív törzs további lazításokról is döntött. Szintén június 15-től engedélyezik a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik, és a plázák játszóterei és beltéri vendéglátóhelyei zárva maradnak. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben.

A román miniszterelnök „nélkülözhetetlennek” nevezte azokat a jogi eszközöket, amelyek veszélyhelyzet révén állnak a kormány rendelkezésére a járvány megfékezésében. Emiatt újabb 30 napra meg akarják hosszabbítani a június 16-án lejáró veszélyhelyzetet: erről a jövő hét elején készül határozatot elfogadni a bukaresti kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában