incidens

2017.07.28. 22:13

Románia nem engedte be légterébe az orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

Dmitrij Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. Az orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a román és a magyar hatóságok is megtagadták repülőgépétől a légtérhasználatot.

Bukarest arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével – Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével – utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.

Rogozin ünnepelni ment volna Transznisztriába

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból Transznisztriába – Moldova orosz többségű szakadár Dnyeszteren-túli területére – utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken.

Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult. A FlightRadar24.com portál szerint a repülőgép Minszkben szállt le.

Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet.

„Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek”

- idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a román Mediafax hírügynökség.

Az orosz kormányfő-helyettes nem először fenyegette meg Romániát. Három éve történt már egy hasonló eset, amikor a Dnyeszter-menti szakadár területre látogató Rogozin gépének Románia nem adott légtérhasználati engedélyt. Akkor Rogozin azt írta egy Twitter-üzenetben, hogy legközelebb egy TU-160-as típusú hadászati bombázóval érkezik.

Rogozin az Interfax orosz hírügynökségnek később úgy nyilatkozott, hogy a román mellett a magyar hatóságok is megtagadták, hogy a repülőgépe áthaladjon az ország légterén, illetve – tekintettel a gépen lévő üzemanyag mennyiségére – leszálljon Budapesten.

Az orosz békefenntartók jelenlétének 25. évfordulója Moszkva és Chisinau között, illetve a chisinaui európai irányultságú kormány és az oroszbarát elnök között is feszültséget szított, miután a moldovai határőrség nem engedett be az országba több, az ünnepségekre érkező orosz előadóművészt és politikust.

Igor Dodon moldovai elnök „provokációnak” minősítette saját kormánya eljárását, és egy orosz nyelvű Facebook-bejegyzésben kilátásba helyezte, hogy „eljön majd a felelősségre vonás ideje”.

Az orosz többségű, a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaságból, és 1992-ben 15 ezer halottat követelő háborút is vívott vele. Az úgynevezett Dnyeszter-menti Köztársaságban – amelynek önállóságát egyetlen ország sem ismeri el – azóta is orosz csapatok állomásoznak.

Moszkva tiltakozott

Oroszország határozott tiltakozását fejezte ki pénteken Viorel Cojocaru ügyvivő román nagykövetnek, amiért Bukarest nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedő repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott – jelentette az orosz külügyminisztériumra hivatkozva a Ria Novosztyi hírügynökség.

A külügyi tárca hangsúlyozta, hogy Bukarest a cselekedeteivel veszélybe sodorta „a járattal repülő több mint 160 ember biztonságát”.

A minisztérium kiemelte: az incidenst szándékos provokációnak tartja, amely komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak. Egyben felszólította a román vezetést, hogy indítson részletes vizsgálatot, illetve adjon magyarázatot a történtekre.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes Bukarest intézkedését „a nemzetközi huliganizmus határát súroló” cselekedetnek nevezte.

„Máskülönben mindezt goromba, oroszellenes gesztusként kell elutasítanunk” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában