Terrorizmus

2017.08.14. 12:08

Semlegesítették a Burkina Fasó-i kávéház támadóit

Véget értek a feltételezett dzsihadisták elleni biztonsági műveletek Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban elkövetett terrortámadás után – jelentette be hétfő reggel Remis Dandjinou, a nyugat-afrikai államhírközlési minisztere.

Burkina Faso police establish a barrier on August 14, 2017 in Ouagadougou, following a deadly attack by gunmen on a restaurant. Security forces in the Burkina Faso capital early August 14 concluded an operation against suspected jihadist gunmen who launched a deadly attack on a restaurant, the communications minister announced. "The operation has ended" but searches of the Ouagadougou neighbourhood around the restaurant are continuing, the minister, Remis Dandjinou, told a press briefing carried on social media. He confirmed a total of "18 dead" since the attack began Sunday night, with "two terrorists" killed. / AFP PHOTO / Ahmed OUOBA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ahmed OUOBA

Ahogy arról már hírt adtunk, a külföldiek körében is népszerű kávéház elleni merényletben a legfrissebb adatok szerint tizennyolcan vesztették életüket, és legalább nyolcan megsebesültek, közülük többen életveszélyesen. A halottak között egy francia és egy török állampolgár is van az érintett országok külügyminisztériumai szerint. Egy másik török állampolgár megsebesült.

Roch Marc Christian Kaboré, az afrikai ország elnöke hétfőn Twitter-üzenetében elítélte a „szörnyűséges támadást”, és leszögezte: Burkina Faso nem adja meg magát a terrorizmusnak.

Franciaország felszólította állampolgárait, hogy kerüljék el a burkinai főváros központjában található kávézó környékét. A párizsi külügyminisztérium hétfő reggeli közleményében terrortámadásnak minősítette a történteket. Emmanuel Macron elnök is közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Párizs elkötelezett marad a terrorcsoportok elleni harcokban a régióban.

A csendőrség egyik névtelenül nyilatkozó tisztje elmondta, hogy legalább két, kalasnyikovval felfegyverzett támadó érkezett a helyszínre este 9 körül. Az étterem egyik dolgozója ezzel szemben azt mondta, hogy három férfi állt meg összkerék-meghajtású járművével az étterem előtt este fél 10-kor, majd tüzet nyitott a teraszon ülő vendégekre.

A helyszínre érkező biztonsági erők két terroristát „semlegesítettek”. A támadók pontos számát nem közölték. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként. A biztonsági erők és a szélsőségesek közötti tűzharc hajnali 5 órakor ért véget az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint. Az Aziz Istanbul kávézó és étterem szomszédságának átfésülése és biztosítása ugyanakkor továbbra is tart. Az összecsapás során a támadók túszokat is ejtettek.

Az Aziz Istanbul mintegy 200 méterre található a Café Cappuccinótól, ahol 2016 elején 30 halálos áldozattal és 71 sebesülttel járó terrortámadást hajtott végre az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). A nyugat-afrikai Burkina Faso a világ legszegényebb államai közé tartozik. Északon Malival határos, ahol számos iszlamista csoport tevékenykedik, de a szélsőségesek száma országon belül is egyre nő.

(Borítókép: AFP PHOTO / Ahmed OUOBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában