Ország-világ

2021.01.06. 06:27

Simicskánál találkozott Soros emberével Vona

A Soros-egyetemet és a Gyurcsány-kormány személyügyi központját vezető Teplán István sokat tett a Jobbik teljes baloldali fordulatáért, a nemzeti kérdésekben tett teljes hátraarcáért. Talán nem véletlen, hogy Simicska Lajosnak volt szerepe abban, hogy Vona Gábor még pártelnökként megismerje Teplánt.

A Magyar Nemzet a Jobbik ügyeiben tájékozott forrásától úgy értesült, hogy annak idején Vona Gábor a Magyar Nemzet Szalon zárt körű rendezvénysorozat egyikén találkozott először a Soros-egyetem alapítójával, a később jobbikos háttéremberré avanzsáló Teplán Istvánnal. A Magyar Nemzet Szalon-sorozat a G-nap után kezdődött, miután Simicska Lajos kormányellenes fordulatot rendelt el és áthangolta teljes médiabirodalmát.

A főként sajtómunkásoknak és politikusoknak szervezett események így vélhetően a kormányellenes hálózatépítés céljának voltak alárendelve.

Emlékezetes, hogy a Jobbik akkori elnöke egy Magyar Nemzet Szalonon, 2015. november 27-én az A38 hajón találkozott először az oligarchával, ami a későbbi Jobbik–Simicska-szövetség kezdete lehetett. Simicska Lajos és Vona Gábor közel negyedórán keresztül beszélgetett egymással. A jobbikos politikus erről úgy nyilatkozott: „Nyugtalanító dolgokat hallhattunk a kormány és a Fidesz háttérbeli működéséről, de azt gondolom, nem lenne elegáns, ha ennél többet mondanék az ott elhangzottakról. A beszélgetés rövid volt, a szünet végeztével ugyanis folytatódott a három politikus vitája. Semmiben nem maradtunk, sem következő beszélgetésben, sem elérhetőségcserében, sem bármilyen együttműködés lehetősége nem vetődött fel.”

Hogy milyen nyugtalanító dolgokat emlegethetett az Orbán-kormánynak nekitámadó médiacézár Vonának, arról azóta sem lehet többet tudni, de talán innen eredhetett az az elmélet, miszerint a 2018-as kampányban Simicska a kormánypártokra nézve rendkívül kellemetlen információkkal fog előállni, amely atombombaként hat majd a Fidesz–KDNP-re. Mindez elmaradt, ráadásul a Simicska embereként számontartott közéleti megmondó, Csintalan Sándor később bevallotta:

semmilyen „atombomba” nem létezett.

Vona Gábor saját bevallása szerint másodszorra is egy Magyar Nemzet Szalonon, már 2016-ban találkozott az oligarchával. „Ugyanott találkoztunk, ahol legelőször, a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen. Négyszemközt nem beszélgettünk, egy újságírókkal közös társaságban a migrációs népszavazásról beszélgettünk” – nyilatkozta a jobbikos politikus az ATV-ben Kálmán Olgának.

Aztán 2018-ban, néhány hónappal az országgyűlési választás előtt Vona szintén egy ilyen eseményen Hadházy Ákossal, az LMP akkori társelnökével is „összefutott”. A Jobbik elnöke annyit árult el a nyilvánosságnak, hogy arról beszélgettek: komoly esély van a kormányváltásra, és ebben mindkét pártnak megvan a saját feladata és felelőssége, de hogy bármilyen választási együttműködésről szó lett volna, azt Vona Gábor tagadta.

A Magyar Nemzet információi szerint tehát a Simicska hálózatának építésére elindított rendezvénysorozat egyik alkalmával ismerte meg Vona Gábor a CEU alapítóját, Teplán Istvánt is, akit aztán bevitt a párt értelmiségi holdudvarába, így Teplán komoly szerepet vállalhatott a Jobbik balratolódásában. Teplán nemcsak a Soros-egyetem rektorhelyettese volt, de a Gyurcsány-kormány személyügyi központját is vezette. Soros embere tavalyelőtt augusztusban Marcaliban, a szocialisták néhai erős embere, Suchman Tamás nevelt fiának az éttermében tartott előadást a Jobbiknak, amelyben gyakorlatilag amellett érvelt, hogy a pártnak fel kellene adnia korábbi identitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában