Honvédelem

2017.10.07. 14:42

Simicskó István szerint tartalékosok nélkül nincs ütőképes haderő

Tartalékosok nélkül nem létezhet ütőképes haderő – fogalmazott a honvédelmi miniszter szombaton Hajmáskéren, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén, ahol közel 300 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

Hajdúhadház, 2017. október 3. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütételén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadházon 2017. október 3-án. A bázison 284 önkéntes katona tett esküt, év végéig további ezerrel nõ számuk. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Simicskó István kiemelte, a haza védelme nemzeti ügy, amelyet három pillérre épít a kormány: a Magyar Honvédség képességeire, a NATO szövetségi rendszerére és az állampolgárok áldozatkészségére, hazafias elkötelezettségére. Hozzátette: a tartalékosok rendszere kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok hazafias elkötelezettsége erősödjön, és a civil lakosság is nagyobb biztonságban élhesse meg mindennapjait.

Az eskütételre felsorakozott katonák előtt a miniszter hangsúlyozta: a 2026-ig tartó haderőfejlesztési programban kiemelt cél a magyar honvédség képességeinek javítása és a védelmi kiadások növelése. A magyar védelmi költségvetés 2024-re el fogja érni a GDP két százalékát – tette hozzá.

Simicskó István az eskütétel után tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katona volt Magyarországon. A 2010-től kialakított rendszerben jelenleg mintegy ötezer fős, műveleti és védelmi elven szervezett tartalékos állománnyal rendelkezik Magyarország, de „szeretnénk olyan egységes rendszert, amely alapvetően területvédelmi elven működik majd” megyékre, járásokra lebontva, a meglévő alakulatok alá rendelve – fogalmazott.

Az október első hetében Hajmáskéren és Hajdúhadházon esküt tevőkkel együtt már mintegy hétszáz területvédelmi tartalékos rendelkezik szerződéssel, a tervek szerint az idén ezerre, a rendszer teljes kiépülésekor pedig húszezerre nő a tartalékosok száma – jelentette ki a miniszter.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök hangsúlyozta, a tartalékosok jelentős része rendelkezik katonai múlttal, de egyre több fiatalt is sikerül megszólítani, ezért a kiképzést is az alapoktól kell kezdeni.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a területvédelmi elv fontosságát érzékeltetve azt mondta: mindenki azt a környéket ismeri, ahol él, az számára a legfontosabb, és fel kell készülni arra, hogy saját otthonainkat is meg tudjuk védeni.

(Borítóképünkön Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütételén Hajdúhadházon még október 3-án.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában