rekorderejű csapás

2017.08.24. 09:40

Sokan életüket vesztették a tájfuncsapásban

Több mint fél évszázada nem volt olyan erős tájfun Kína déli részén, mint amilyen szerdán csapott le a térségre, különösen Makaóra, tizenkét ember halálát okozva.

A volt portugál gyarmaton nyolc ember életét követelte a Hato névvel illetett tájfun, és 153-an megsérültek. A szerencsétlenséget az utcákat elöntő víz és a hatalmas erejű – óránként 160 kilométeres sebességet is elérő – szél által betört, beszakított ajtók, ablakok okozták. Az időjárási katasztrófa áram- és ivóvíz-kimaradást okozott sok helyen. Az árvíz leginkább Makaó óvárosát öntötte el, és nagyon hirtelen jött. Több lakos úszva próbált kimenekülni a városrészből.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Makaóval szomszédos Kuangtung tartományban négy ember vesztette életét a tájfunban, egyet pedig eltűntként tartanak nyilván. Huszonhétezer embert kellett szükségszállásra költöztetni, és csaknem kétmillió háztartásban szűnt meg ideiglenesen az áramszolgáltatás.

„Más tájfunokhoz képest a Hato gyorsabban jött, gyorsabban erősödött meg, és több esőt hozott” – mondta a kuangtungi meteorológiai szolgálat vezetője. A tájfun Kuanghszi autonóm régió felé haladt tovább.

A Makaótól 64 kilométere lévő Hongkongból is jelentettek áradást és sérülteket – a szél a volt brit gyarmaton is betört sok ablakot –, de halálesetet nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában