Reformáció 500

2017.08.04. 13:35

Soltész: a kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár

A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egész alakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Halmaj, 2017. augusztus 4. Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára (j) és Tóth József polgármester leleplezi Kálvin János szobrát Halmajon 2017. augusztus 4-én. A szobrot a reformáció 500. évfordulója alkalmából avatták fel. MTI Fotó: Vajda János

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentisztelet után azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.

„A 21. században, most a muszlim megszállás ellen tudunk védekezni”

- tette hozzá, megjegyezve: az árvizekre többnyire már fel tudunk készülni, a járványokat megfékezik az orvosok kutatók segítségével. Ugyanakkor az európai ember, főleg Európa nyugati felében a technikai csúcsfejlődés ellenére egy dologra nem tud felkészülni: a lelki betegségekre, szenvedésekre. Soltész Miklós kitért arra: ezt elsősorban a lelketlenség határozza meg, csak a ráció számít.

Kálvin János reformátor szobra a halmaji református templom udvarán.
MTI-fotó: Vajda János

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy az értékek közül száműzni kell a hitet, a lélek szerepét ki kell gúnyolni, az erkölcsöt, az egyházakat nevetség tárgyává kell tenni. Azt hangoztatta, hogy ezekre a pusztító tanokra, cselekedetekre egyetlenegy válasz lehet: a kereszténység megőrzése, megerősítése.

Balog Zoltán miniszternek az emlékév megnyitóján elhangzott szavait idézve azt mondta: „A történelmi kapcsolatok az elmúlt ezer évben alapvetően meghatározták Magyarország kultúráját, az igaz hit pedig mindig kultúrát hoz létre. A felekezeti sokszínűség az ország erőssége kell, hogy legyen.”

Szólt arról is, hogy a reformáció törekvéseinek megőrzése a református, az evangélikus egyházhoz, a kisebb protestáns felekezetekhez tartozóknak ötszáz éve az Istenhez vezető utat mutatja meg.

Kitért arra, hogy az emlékév jelentős történésekre, kultúrtörténeti eseményekre, a hit erejére hívja fel a figyelmet. Építészeti emlékek, templomok, imaházak, képzőművészeti alkotások újulnak meg, létesülnek szerte a Kárpát-medencében. Kiemelte, hogy mindezeket a kormány 2015-ben 420 millió forinttal, 2016-ban 530 millió forinttal, míg 2017-ben több mint egymilliárd forinttal támogatta.

(Borítóképünkön Soltész Miklós államtitkár (j) és Tóth József polgármester leleplezi Kálvin János szobrát Halmajon. MTI-fotó: Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában