tagadják a vádakat

2018.03.21. 15:27

Svájcba költözik a megvádolt kiberbiztonsági vállalat

A Kaspersky Lab új központja vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd.

Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítésére, miszerint az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

A Kaspersky Lab határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat és bíróságon támadta meg az Egyesült Államokban a szoftverének kormányzati használatára kimondott tilalmat.

Az amerikai tilalom csak az utolsó csepp volt a pohárban, de nem az egyetlen oka az adatközpont létrehozásáról szóló döntésnek – tájékoztatta a Kaspersky svájci terveiben járatos belső forrás a Reuters hírügynökséget. „Változóban a világ, balkanizációs és protekcionista folyamatok indultak meg” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy „nem pusztán PR-akcióról van szó, hanem a cég teljes kutatás-fejlesztési infrastruktúrájának az átépítéséről.

A Kaspersky szóvivője a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta az értesülést. A cég azonban közleményben jelentette ki, hogy ”a működésünk áttekinthetővé tételére indított globális kezdeményezésünk (Global Transparency Initiative) keretében már a végső fázisába jutott az első Transparency Center létrehozása, amire Európában fog sor kerülni. Tisztában vagyunk vele, hogy a mind bonyolultabbá váló kiberfenyegetettség környezetében az egyre fokozódó geopolitikai feszültség közepette a felhasználók körében jogos kérdések merülnek fel, amelyeket kimerítően meg is kívánunk válaszolni.„

A svájci adatközpont a Kaspersky Lab több tízmillió egyesült államokbeli és európai ügyfelének a számítógépein felfedezett vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd. A svájci központból a moszkvai központba csak a kódelemző szakemberek személyes figyelmét igénylő különösen problémás esetek kerülnek majd át.

A vírusgyanús fájloknak a tapasztalatok szerint 99,6 százaléka nem igényel emberi beavatkozást, feldolgozásukat az adatközpont számítógépei maguk el tudják végezni. A szűrőn fennakadt anyagok viszont a svájci központ működésének az áttekintésére jogosult ”harmadik személy„ jóváhagyásával kerülnek majd át a moszkvai központba további elemzésre. Az ilyen anyagokat egyúttal tárolják és kérés esetén külső szakembereknek is rendelkezésére bocsátják azokat vizsgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában