Kulturális önfeladás

2018.10.04. 21:05

Svédországban nem kell többé nőnek lennie Szent Lucának

Hagyományosan egy fiatal, szőke lány alakítja Lucát a skandináv körmeneteken. Miután egyre kevesebb a tipikus szőke, kék szemű ember Skandináviában, ezt a hagyományt sokan idegenkedéssel nézik.

Forrás: AFP PHOTO

Svédország harmadik legnagyobb városában, Malmőben december 13-án rendezik meg a szokásos Szent Luca előtt tisztelgő körmenetet. Hagyományosan Szent Lucát, a fiatalon mártírhalált halt nőt egy szőke lány testesíti meg.

A multikulturális Svédország igényeit szem előtt tartva idén azonban már nemre, korra és énekhangra való tekintet nélkül bárki jelentkezhet Szent Luca szerepére.

Az adventi felvonulás során a Szent Luca szerepét játszó fiatal lánynak énekelnie is kell. Idén azonban a városháza multikulturális szempontok miatt úgy döntött, hogy a Szent Luca szerepére jelentkezők között nem lesz szempont, hogy milyen az énekhangjuk és hogyan néznek ki, hanem az számít, hogy „mennyit tettek a városért és embertársaikért” – írta meg a 888.hu.

„Korábban mindig egy nőt kértünk fel a szerepre, ám idén úgy döntöttünk, hogy nem ezt fogjuk tenni. Rájöttünk, hogy az emberek mostanság nem tudnak azonosulni a nemekkel”

nyilatkozta Viveca Byhr Lindén, az esemény szervezője a Localnak.

Büszkék vagyunk rá, hogy ez nem egy szépségverseny„ – utalt arra Lindén, hogy a külső, a hang és a nem sem számít idén. Azt is kiemelte, hogy a jelentkezőktől idén nem kérnek képet. Nem akarunk leragadni a hagyományos Lucánál” – nyilatkozta a hagyománnyal kapcsolatban.

Skandináviában ugyanis elterjedt szokás, hogy december 13-án körmeneten emlékeznek meg Szent Lucáról. Ehhez egy fiatal lányt választanak ki, aki magát a szentet alakítja. A körmenet során Luca egy gyertyákból készült koronát hord a fején, őt tartják ugyanis a fényhozónak a hosszú, északi telek után.

(A neve a lux, vagyis a fény szóból ered). Az ünnep Jézus eljövetelének közeledtét is jelzi.

Szent Lúcia, vagy magyarosabban Luca a 3. században élt, egy előkelő szicíliai családból származott. Szent Ágota sírjánál tért meg, miután beteg anyjával elzarándokolt oda és a nő meggyógyult. Ekkor Luca álmában megjelent Szent Ágota, aki arra kérte, hogy Luca szolgálja Istent. A fiatal lány szüzességi fogadalmat tett, hozománya felett saját maga rendelkezhetett, amelyet a szegényekre költött. Vőlegénye bosszúból feljelentette, Lucát pedig végül szörnyű kínok között érte a halál, amelyet büntetésként a bíró szabott ki rá „kereszténység” vádjával.

Hagyományosan egy fiatal, szőke lány alakítja Lucát a skandináv körmeneteken, mivel a középkori képeken így ábrázolták. Ám például a Breitbart által megszólaltatott szakértő szerint egyre kevesebb a tipikus szőke, kék szemű ember Skandináviában, így ezt a hagyományt idegenkedéssel nézik.

A Luca-napi szokások Magyarországon is széles körben elterjedtek. Ilyen például a Luca-búza, a közismert Luca széke, amely a boszorkányokhoz kapcsolódik, de ott van például a lucázás, amit az amerikai halloweenhez lehetne hasonlítani. Talán nincs még egy nap, amelyhez ennyi szokás kapcsolódna.

Borítókép:

Luca-napi körmenet Svédországban, még 2011-ben. Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában