Ország-világ

2019.05.14. 14:34

Sydney emblematikus hídján tiltakoztak környezetvédők a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás a szombaton tartandó ausztrál választások egyik legfontosabb témája.

Sydney emblematikus hídján tiltakoztak környezetvédők a klímaváltozás ellen kedden. Az ausztrál rendőrség tizenhárom aktivistát őrizetbe vett.

Több aktivista kötélen ereszkedett le a város egyik jelképének számító Harbour Bridge-ről, és a megújuló energia használatát támogató transzparenseket feszített ki a víz felett.

A rendőrség elmondta: a környezetvédőket négy óra alatt tudták csak eltávolítani a hídról, de az akció nem okozott fennakadást a közlekedésben.

Az éghajlatváltozás a szombaton tartandó ausztrál választások egyik legfontosabb témája. David Ritter, a Greenpeace környezetvédő szervezet ausztráliai vezetője elmondta: úgy vélik, hogy klímaválság van, és Scott Morrison ausztrál kormányfőnek végre meg kellene hallgatnia azokat az embereket, akiknek az életére máris hatással van az éghajlat megváltozása.

A szénalapú energiafelhasználás az éghajlatváltozás első számú előidézője Ausztráliában, ezért azt sürgősen tiszta energiaforrásokkal kellene helyettesíteni – hangsúlyozta Ritter.

Scott Morrison, a jelenlegi konzervatív koalíció élén álló miniszterelnök mindeddig vonakodott attól, hogy támogassa az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését, mert álláspontja szerint az árthat a gazdasági növekedésnek.

A konzervatívoknál a felmérések szerint népszerűbb balközép ellenzék viszont éppen a megújuló energiaforrások és az elektromos autók előtérbe helyezésével kampányolt.

Morrison azt ígérte, hogy Ausztrália teljesíteni fogja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit, azaz 2030-ra 26 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ugyanakkor hozzátette: nem fogja engedni, hogy emiatt munkahelyek szűnjenek meg Ausztráliában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában