nyár óta voltak foglyok

2018.10.20. 09:48

Szabadon engedett néhány túszt az Iszlám Állam

21 nő és gyerek továbbra is az iszlamista szélsőségesek fogságában van.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a szíriai kormánnyal kötött fogolycsere keretében szabadon engedett hat drúz túszt azok közül, akiket még július végén hurcoltak el magukkal esz-Szuveida délnyugat-szíriai tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet vezetője, Rámi Abder Rahmán az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a dzsihadisták két nőt és négy gyereket engedtek szabadon egy, a rezsimmel és orosz szövetségesével kötött megállapodás alapján.

Az OSDH szerint azonban 21 nő és gyerek továbbra is az iszlamista szélsőségesek fogságában van. Abder Rahmán szerint őket az elkövetkezendő órákban vagy napokban engedik szabadon.

Az OSDH szerint az Iszlám Állam és a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya között létrejött egyezmény értelmében Damaszkusz egymillió dollárt (280 millió forintot) fizet minden egyes túszért, és az Iszlám Állam mintegy 60, a szíriai kormány által fogva tartott tagját szabadon engedik, illetve felfüggesztik a dzsihadisták ellen esz-Szuveida egyik sivatagi területén folytatott offenzívát.

A dzsihadisták a szíriai kormányerők ellen esz-Szuveida délnyugat-szíriai tartományban július végén indított támadásaik során hurcolták el magukkal a túszokat. A túszok közül kettőt megöltek, egy pedig elhunyt a fogva tartás alatt.

A radikális iszlamisták egy időre több települést is elfoglaltak, beszámolók szerint egyes helyeken tömeggyilkosságokat követtek el, több mint 120 civilt öltek meg.

A Szuveida24 helyi híroldal korábban közzétette a dzsihadisták fogságába került túszok nevét, amiből kiderült, hogy mindannyian drúzok. Az Iszlám Állam szélsőséges szunnitái, az iszlám más irányzatait követő felekezetekhez hasonlóan, a drúzokat is eretnekeknek tartják. A drúzok az iszlám egy ezoterikus irányzatát követik. Szírián belül főként esz-Szuveidában élnek, az arab köztársaság lakosságának mintegy 3 százalékát teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában