véres ünnep

2017.11.28. 21:44

Szabadon engedték a nizzai terrortámadás egyik gyanúsítottját

Tavaly júliusban tartóztatták le, mindeddig vizsgálati fogságban volt.

Szabadon engedték a francia hatóságok azt a nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy segítette fegyverhez jutni a 86 ember életét kioltó, nizzai gázolásos terrortámadás elkövetőjét – közölte kedden az ügyet ismerő egyik forrás.

A 43 éves, francia-albán Enkeledja Zace szabadlábra helyezéséről november 21-én határoztak, de a párizsi ügyészség fellebbezett a döntés ellen. A nőt igazságügyi felügyelet mellett helyezték szabadlábra.

A gyanúsítottat tavaly júliusban tartóztatták le Nizzában, és mindeddig vizsgálati fogságban volt.

A dél-franciaországi Nizzában tavaly július 14-én, a francia nemzeti ünnepen elkövetett terrortámadásban 86 ember vesztette életét és több mint 400-an megsebesültek. A tömeggyilkos, a tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott az egyik part menti utcán sétáló tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A terroristát a helyszínen agyonlőtték. A merénylet elkövetéséért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentkezett.

A francia hatóságok egyebek közt Lahouaiej-Bouhlel telefonján keresztül gyorsan megtalálták azokat, akik a merénylet támogatásának gyanújába keveredtek, köztük Zace-t.

A francia-albán nőt azzal gyanúsították, hogy segítette fegyverhez – egy pisztolyhoz és egy Kalasnyikov gépkarabélyhoz – jutni Lahouaiej-Bouhlelt. A nő állítólag nem volt tisztában azzal, hogy mire készül a terrorista.

Jelenleg kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat a francia igazságügyi hatóságok, közülük nyolcan vannak előzetes letartóztatásban. Őket azzal vádolják, hogy valamilyen mértékben támogatásban részesítették a nizzai gázolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában