nyomás alatt

2018.10.12. 16:44

Szaúd-Arábiában bebörtönzött nőjogi aktivisták elengedését sürgette az ENSZ

A társadalmi helyzetükre vonatkozó sztereotípiákat megkérdőjelező nők kifejezetten kockázatos helyzetben vannak az országban.

A szaúdi hatóságok több mint egy tucat nőjogi aktivistát vettek őrizetbe május óta. Legtöbbjük azért szállt síkra, hogy a nők is szerezhessenek jogosítványt az iszlám konzervatív ágát követő királyságban. Törekvésüket júniusban siker koronázta. Másik céljuk az volt, hogy véget vessenek annak a gyakorlatnak, amely a szaúdi nők minden jelentősebb döntését egy férfirokon beleegyezéséhez köti.

Az ENSZ szakértői hat, rács mögött ülő nő – köztük Iszraa al-Gomgam – szabadon engedését kérték Szaúd-Arábiától. Gomgamot halálbüntetés fenyegeti. Öt társa – köztük két másik ismert aktivista, Szamar Badavi és Hatún al-Fasszi – magánzárkában van elzárva.

A világszervezet munkatársai szerint a síita kisebbséghez tartozó Gomgamot alaptalan vádakkal illették, és nem biztosítottak számára jogi képviseletet. Pere ráadásul egy terrorista tevékenységek kivizsgálásával foglalkozó bíróság elé került.

„Elítélendő, hogy Iszraa al-Gomgamot halálbüntetés fenyegeti, mert élni próbált a szabad, békés gyülekezéshez való alapvető emberi jogával” – mondták a szakértők. „Figyelmeztetni akarjuk a szaúdi kormányt, hogy kötelessége védeni és előmozdítani az összes emberi jogi aktivista jogait” – tették hozzá.

A társadalmi helyzetükre vonatkozó sztereotípiákat megkérdőjelező nők kifejezetten kockázatos helyzetben vannak az országban – mutattak rá.

Eközben Rijád Dzsamál Hasogdzsi ügye miatt is növekvő nemzetközi nyomással szembesül. A kormánykritikus újságíró Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusáról tűnt el, a gyanú szerint meggyilkolták. Rijád tagadja, hogy köze van az ügyhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában