Járvány

2020.03.26. 15:06

Szavazhatnak a képviselők a koronavírus elleni védekezésről

Az ellenzék továbbra is elutasítja a rendkívüli helyzet kezelését lehetővé tevő előterjesztést.

Elfogadta az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága, hogy a jövő hét elején tárgyalhassa a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselők korábbi álláspontjukat ismételték meg, és elutasították a tervezetet – számol be a Magyar Nemzet.

Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke a vita megnyitásakor kiemelte,

a törvény indoklásának azt a mondatát, hogy vészterhes időkben felelős döntéseket kell hozni.

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció képviselője a bizottsági ülésen elmondta, abban reménykedett, hogy felébred a józanság a kormánypártokban, és kompromisszumos javaslatot tesznek, ami lehetővé teszi a törvényjavaslat konszenzusos elfogadását.

A kormánypárti képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy

az ellenzékiek felszólalásaiból kiderül, pártpolitikai érdeküket előbbre helyezve az időt húzzák.

A fideszes Dunai Mónika szerint csaknem tízmillió magyar ember egészségét és életét 52 ellenzéki képviselő veszélyezteti.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szavazás előtt arra hívta föl a figyelmet, hogy csak annyit kértek, az ellenzék támogassa a gyorsított eljárást. Az államtitkár szerint a járványhelyzet vége objektív szakmai kérdés. Amint vége a járványnak, a jogszabály tervezet szerint a rendeleti kormányzás lehetősége is megszűnik, így indokolatlanul hangsúlyozza az ellenzék, hogy határidőt kell szabni a törvényben, az ugyanis tartalmaz határidőt.

Völner Pál kijelentette: az ellenzék a kormánynak akart csapdát állítani, de a kabinet bölcsen inkább átmeneti intézkedésekkel áthidalja a következő pár napos időszakot, amíg az Országgyűlés megszavazhatja koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt.

A törvényalkotási bizottság a többségben lévő kormánypárti képviselők voksaival végül megszavazta, hogy a jövő héten a parlament elfogadhassa a jogszabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában