Százezer aláírás már összegyűlt a nemzeti régiók védelmében

Február 18-án délután 4 órakor lépte át a szimbolikus százezres számot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezését támogató aláírások száma. Az utóbbi hetekben felgyorsult a szignók beérkezésének üteme, jelenleg naponta öt-hatezren csatlakoznak a petícióhoz. A szervezők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy mostantól a május 7-i határidőig naponta legalább tízezer aláírásnak kell beérkeznie az online felületre.

A Székely Nemzeti Tanács " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán tájékoztatott a hírről, miszerint a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés érdekében gyűjtött aláírások száma átlépett a hat számjegyű tartományba. Azt írják, naponta öt-hatezer aláírás érkezik be az online felületen keresztül, ami azt jelenti, hogy még februárban sikerülhet megduplázni, a megelőző kilenc hónapban gyűjtött aláírás-mennyiséget.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Mint a szervezők arra korábban rámutattak, naponta tízezer aláírásnak kell beérkeznie ahhoz, hogy a 2020. május 7-i határidőig meglegyen a szükséges egymillió szignó, ami előfeltétele annak, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezés által felvetett problémákkal.

Mint arról többször beszámoltunk, az SZNT által útjára indított polgári kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld vagy a Csallóköz. Ezeknek a több esetben közigazgatási hatáskörökkel sem rendelkező régióknak teremtene lehetőséget a kezdeményezés, hogy megőrizzék sajátosságaikat, amelyek fennmaradása veszélynek van kitéve.

A legtöbb aláírás eddig Magyarországról (75016 db), Romániából (17595), Szlovákiából (3635), Németországból (1538), Svédországból (672), Franciaországból (474), valamint Spanyolországból (350) érkezett. Az adatokból kitűnik, hogy február hónap első három hetében mintegy 48000 aláírást sikerült az online felületen keresztül gyűjteni.

Miről is szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A székelyföldi szervezet által útjára indított polgári kezdeményezés – melynek sikeréhez legkevesebb egymillió támogató aláírásra van szükség legalább hét uniós országból – a közvetlen demokrácia eszközével élve kívánja elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld. Ezeknek a több esetben közigazgatási hatáskörökkel sem rendelkező régióknak teremtene lehetőséget a kezdeményezés, hogy megőrizzék sajátosságaikat, amelyek fennmaradása veszélynek van kitéve. Mint arra az adásban Dabis Attila rámutatott, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO több mint 150 veszélyeztetett nyelvet tart számon Európában, köztük például a csángó magyart, a baszkot vagy a bretont. Ezen nyelvek az emberiség egyetemes kultúrájának fontos részét képezik, így az Unió nem nézheti tétlenül ezek elsorvadását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában