bevándorlás

2020.01.14. 15:28

Százhúsz migránst találtak egy bárkán

Mintegy 120 menedékkérőt talált kedden a ciprusi rendőrség egyik járőrhajója a földközi-tengeri szigetország partjai előtt egy bárkán – közölte a RIK közszolgálati rádió.

A migránsok 33 méter hosszú bárkáját Ciprustól hozzávetőleg 20 tengeri mérföldre délkeletre vették észre.

A rádió tájékoztatása szerint a bárka a rendőrségi járőrhajó kíséretében várhatóan már kedd délután befut egy kis kikötőbe Famagusta régióban. Egyelőre nem világos, hogy a bevándorlók milyen országokból származnak. A hatóságok feltételezése szerint Szíriából vagy Libanonból vághattak bele a Földközi-tenger átszelésébe.

Tavaly csaknem tízezer migráns érte el Ciprust. 2016-ban 2936-an, 2017-ben 4582-en, 2018-ban 7761-en érték el a szigetország területét.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök több alkalommal is segítséget kért az illegális bevándorlás jelentette kihívások miatt az Európai Uniótól.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az idén eddig 953 menedékkérőt tartóztattak fel és szállítottak vissza Líbiába. A fővárosban, Tripoliban berendezett menekültközpontokban helyezték el őket. Az IOM Twitter-oldalán azt írta: riasztó, hogy hirtelen megnövekedett az útra kelő migránsok száma, mivel csak korlátozottan állnak rendelkezésre keresési, illetve mentési eszközök a Földközi-tengeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában