Székely Nemzeti Tanács: összegyűjthető az egymillió aláírás

Székelyföldért megmozgatjuk Európát – ezzel a szlogennel indított aláírásgyűjtést az európai nemzeti régiókért tavaly májusban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Arról, hogy hol tart most a polgári kezdeményezés, Izsák Balázs, a szervezet elnöke beszélt a magyar közszolgálati csatornán.

Budapest, 2019. július 21. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszterrel a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésrõl tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2019. július 21-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Magyarországtól száz évvel ezelőtt elszakított területek magyar többségű régióinak jövőjéről szól az az európai polgári kezdeményzés, amelynek sikeréhez első lépésként egymillió támogatóra van szükség hét európai uniós országból. A határidő május 7.

Erdélyből eddig 8 ezer aláírás gyűlt össze, de az SZNT csak onnét 300 ezerre számít. Ebben elsősorban szövetségeseire, vagyis az erdélyi magyar pártokra – a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppártra és a Magyar Polgári Pártra -, valamint a kis közösségekre támaszkodhatnak a kezdeményezők – árulta el az M1 csatornának adott interjúban Izsák Balázs, aki szerint így rövid idő alatt „be lehet hozni a lemaradást”.

Minden lakó csatlakozott egy székely faluból

Mint elmondta, „a nemzeti ügy önkéntesei” folyamatosan gyűjtik az aláírásokat. Példaként említette a marosvásárhelyi Szent Imre plébánia, a sepsiszentgyörgyi unitáriusok és a bitai reformátusok közösségét. Kiemelte: utóbbi helyen az egész falu a kezdeményezés mellé állt.

„Ha ez lenne az arány Erdély-szerte, akkor csak Erdélyből meglenne az egymillió aláírás”

- tette hozzá az SZNT-elnök, aki kifejtette:

Magyarországról is több százezer támogatóra számítanak,

de várhatóan Katalóniában, Baszkföldön, Flandriában és a Felvidéken is sokan aláírják majd indítványukat, amelynek célja elérni, hogy a nemzeti kisebbségek számára törvényes garanciákat szabjanak mind az Európai Unió, mind a tagállamok – köztük Románia – szintjén is.

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Borítókép: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2019. július 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában