Vatikán

2018.02.17. 17:22

Szentté avatják néhai VI. Pál pápát

Az idén szentté avatják VI. Pál pápát, aki elődje, XXIII. János után a második vatikáni zsinatot felügyelte és befejezte – hozta nyilvánosságra szombaton a Szentszék.

Annees 1960, portrait du pape Paul VI (1963 - 1976). © Farabola/ Leemage

Ferenc pápa csütörtökön, római papokkal találkozva közölte döntését. A beszélgetés felvételét a Vatikán szombaton tette közzé. A beszélgetés során a katolikus egyházfő tréfálkozva kijelentette, hogy elődje, XVI. Benedek emeritus pápa és ő maga is „várólistán van”.

VI. Pál, született Giovanni Battista Montini (1897-1978) viharos történelmi időszakban, 1963 és 1978 között vezette a katolikus egyházat. Az ő felügyelete alatt fejeződött be az egyházat megújító, XXIII. János pápa által elindított II. Vatikáni Zsinat, amelyet elődje – halála miatt – nem fejezhetett be. VI. Pál pápa egyházi karrierjének jelentős részét diplomáciai szolgálatban töltötte, mielőtt Milánó érseke lett.

VI. Pál pápa portréja. Forrás: AFP / Farabola / Leemage

2014-ben avatták boldoggá, miután hitelesítettek egy személyéhez kötődő csodás gyógyulást. Február elején egy vatikáni teológiai és orvosi bizottság egy második csodát is hitelesített, így nincs akadálya a szentté avatásnak.

VI. Pál a harmadik pápa, akit Ferenc pápa szentté avat öt évvel ezelőtti megválasztása óta. A másik két, általa szentté avatott egyházfő az 1963-ban meghalt XXIII. János és a 2005-ben elhunyt II. János Pál volt.

Borítóképünkön VI. Pál pápa. Forrás: AFP / Farabola / Leemage

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában