megemlékezés

2018.03.22. 05:57

A szervezett bűnözés áldozataira emlékeztek Olaszországban

Olaszországban több száz helyszínen emlékeztek meg szerdán a szervezett bűnözés áldozatairól a nemzeti megemlékezés keretében.

Az egyik jelentős rendezvényen, a dél-olaszországi Foggiában mintegy 40 ezren meneteltek a Libera, az ország legnagyobb maffiaellenes szövetségének szervezésében. A szervezet huszonhárom évvel ezelőtt, 1995-ben rendezte meg először az „emlékezés napját”, amelyen azóta minden évben március 21-én a szervezett bűnözés áldozataira emlékeznek.

Rómában középiskolások százai, maffiaellenes táblákat tartva vettek részt az egyik központi, multikulturális negyedben lévő Piazza Vittorión tartott megemlékezésen.

Az ilyen programok rítusa ismert, a résztvevők előbb csendben emlékeznek meg a maffia eddigi áldozatairól, akiknek nevét egyenként olvassák fel. Ezt követően beszédeket és vitákat tartanak. A rendezvényeken tevékeny részt vállalnak az áldozatok hozzátartozói.

A Libera 50 civil csoport gyűjtőszervezete, amely számtalan módon harcol a szervezett bűnözés ellen. Többek között felvásárolja a maffiától elkobozott birtokokat és épületeket, amelyeket azután szociális célokra fordít. Iskolákat rendez be vagy rehabilitációs központot hoz létre elvonókúrán részt vett kábítószereseknek a lefoglalt ingatlanokban.

A maffia-gyilkosságok 70 százaléka büntetlen marad, a legtöbb esetben még a bűncselekmény indítékára sem derül fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában