Ország-világ

2020.11.06. 18:55

Szijjártó: gyors döntésekre és az oltóanyag mielőbbi alkalmazására van szükség

A döntések gyorsaságának javításával és az oltóanyag mielőbbi alkalmazásával lehet biztosítani az emberek életének, egészségének védelmét és az ország működőképességének fenntartását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette:

ha virtuálisan is, de összeültünk öten, közép-európai külügyminiszterek az osztrák kolléga kezdeményezésére.

Ez Ausztriát és annak négy keleti szomszédját: Magyarországot, Szlovéniát, Szlovákiát és Csehországot jelenti, ezt a formátumot korábban bevezették és azóta is fenntartják emlékeztetett.

Hangsúlyozta: ezúttal nyilvánvalóan a járványhelyzetről beszéltek, mert az egész közép-európai térségre igaz az, hogy a második hullám számait és összetettségét tekintve is rendkívül komoly kihívást jelent minden országnak.

Az első hullám alatt abszolút tragédiaként megélt rekordadatoknak most a négy-ötszöröse a napi átlaggá vált

mondta.

Hozzátette: ez mutatja, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint tavasszal volt.

Szijjártó Péter szerint

a helyzet talán annyiban kedvezőbb, hogy az egészségügyi rendszerek jobban felkészültek, hiszen tavasszal teljesen váratlanul tört ki a járvány.

Úgy vélte, ahhoz, hogy megfeleljenek annak a rendkívül komplikált feladatnak, hogy egyszerre védjék meg az emberek egészségét és biztosítsák a gazdaság, ezáltal az ország működőképességét, két dologra van nagy szükség a mostani megbeszélés tanúsága szerint is.

Az első a döntések gyorsasága, ezért is terjesztették be az Országgyűlés elé a rendkívüli jogrend meghosszabbítását 90 napra közölte.

Hozzáfűzte:

aki most gyors döntéseket tud hozni, az emberéletekben mérhető teljesítményt tud nyújtani.

Kiemelte: a másik fontos dolog pedig az oltóanyag mielőbbi beszerzése és alkalmazása.

Magyarország ebből a szempontból is jól áll, mert a jelenlegi tárgyalások alapján decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagyobb mennyiségben megkezdődhet az oltóanyag szállítása Magyarországra

közölte.

Megjegyezte: Oroszországgal és Kínával is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, így amennyiben Keletről előbb érkezik megoldás, mint Nyugatról, azt itt alkalmazni tudják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában