Ország-világ

2021.01.25. 13:34

Szijjártó Péter: magyarázatot várunk Brüsszeltől arra, miért ilyen lassú az uniós vakcinabeszerzés (videó)

Választ várunk Brüsszeltől arra, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az EU-val állapodtak meg, és arra is, miért nem engedélyezték még az AstraZeneca oltóanyagát, amelyet a britek már hetek óta használnak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter brüsszeli sajtótájékoztatóján, a Külügyi Tanács egynapos ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az uniós külügyminiszterekkel. A külgazdasági-és külügyminiszter elmondta, több kérdésben is szívesen meghallgatnák Brüsszel válaszát:

  • arról, hogyan tudott több oltóanyagot szállítani az USA-ba, Nagy-Britanniába és Izraelbe az a cég, amelyikkel korábban az EU-val állapodtak meg.
  • arról is, hogy érthetetlen, hogy az AstraZeneca anyagával, hogyan olthatnak Nagy-Britanniában, miközben az unióban még nem engedélyezték azt.
  • Miért azokat az országokat támadják, amelyek más forrásból is megpróbálnak oltóanyagot szerezni? Ezt az energiát miért nem a központi uniós vakcinabeszerzés felgyorsítására fordítják?
  • Szijjártó Péter közölte, hogy a német kancellárral értenek egyet, aki az orosz vakcina iránt is nyitott. Magyarország nemzeti érdeke, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni oltás folyamatát és erre készen áll, a kérdés pusztán az, hogy mikor érkezik nagyobb mennyiségű oltóanyag az országba – mondta. Magyar újságíróknak hangsúlyozta, a szükséges oltóanyagok biztosításhoz Magyarország nem várhat a központosított Brüsszeli beszerzésre, ez ügyben a saját döntéseit is meg kell hoznia.

    A külügyminiszter kijelentette: az uniós vakcinabeszerzés kudarcot vallott, hiszen jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak. Fel kell gyorsítani az oltóanyagok szállítását vagy újabb szállítók kellenek – tette világossá.

    „Mivel a magyar hatóságok engedélyezték az orosz vakcinát, így újabb forrásból állhat rendelkezésünkre oltóanyag. Amikor emberéletekről van szó, akkor együtt kell működni olyan partnerekkel, akikkel nem mindenben értünk egyet”

    -

    tette hozzá.

    Senkinek nem jó az ukrán-magyar konfliktusos viszony

    A külgazdasági és külügyminiszer Ukrajnával összefüggésben kiemelte: „Magyarország azt szeretné, ha az elmúlt időszakban lejtőre került kapcsolatrendszer romlását meg tudná állítani és a kárpátaljai magyarság érdekében javulást tudnánk elérni”.

    Kijelentette:

    nem normális az az állapot, hogy egy kárpátaljai magyar európai parlamenti képviselő nem mer hazamenni karácsonyozni, mert felkerült a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet listájára, vagy az, hogy a kárpátaljai magyarokat képviselő párt irodáját és vezetőjének otthonát feldúlják házkutatás címén.

    „Jó lenne, ha ebben a kérdésben megnyugtató előrelépést tudnánk elérni Ukrajnával” – fogalmazott.

    Japán is egyre fontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak

    Szijjártó Péter végezetül Magyarország és Japán gazdasági kapcsolataival összefüggésben arról beszélt, hogy a keleti nyitás politikája keretében Magyarország 25 százalékkal tudta növelni kereskedelmi forgalmát keleti irányba.

    Az elmúlt két évben keletről érkezett a legtöbb és a legmagasabb színvonalú technológiai szintű beruházás Magyarországra,

    amely nem lehetett volna lehetséges a japán beruházók folyamatos beruházók folyamatos Magyarország iránti érdeklődése nélkül – mondta.

    A miniszter reményét fejezte ki, hogy komoly és valós tárgyalások indulhatnak az Európai Unió és a délkelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet között egy régiók közötti, mély és átfogó gazdasági és kereskedelmi együttműködésről, amely Európa és benne Magyarország javát is szolgálná.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában