Illegális bevándorlás

2021.05.07. 13:06

Szlovéniában észt, litván és lengyel rendőrök segítik a határőrizetet

Észt, litván és lengyel rendőrök segítik hétfőtől szlovén kollégáikat a horvát-szlovén határszakaszon a határőrizeti feladatok ellátásában – közölte a szlovén belügyminisztérium pénteken.

Öt észt, hat litván és tíz lengyel rendőr érkezik az országba azon egyetértési nyilatkozat alapján, amelyeket Szlovénia írt alá országaikkal. Ljubljana a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemről, az országok közötti együttműködés megerősítéséről szóló európai tanácsi határozat alapján állapodott meg Tallinn-nal, Vilniusszal és Varsóval.

A közös járőrözést a szlovén rendőrök vezetik majd.

A minisztérium közölte: pénteken ismertetik a külföldi rendőrökkel hatásköreiket, és informálják őket a határok jelenlegi helyzetéről.

A kormány március végén véglegesítette a közös határvédelem tervét, miután nem kapott elegendő támogatást a parlamentben ahhoz a tervéhez, hogy a hadsereg is ugyanolyan jogkörökkel legyen bevethető a határok védelmében, mint a rendőrség. Ennek elfogadásához kétharmados többségre van szükség a törvényhozásban.

A rendőrség közleménye szerint a mediterrán térség és a nyugat-balkáni útvonal továbbra is migrációs nyomás alatt áll, és Ljubljana a szlovén-horvát határ védelmében tett erőfeszítései ellenére újabb illegális határátlépési kísérletekkel szembesül. Az év első négy hónapjában 1642 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, az előző év azonos időszakában ez a szám 2413 volt.

A rendőrség közleménye szerint a nyári hónapok növekvő tendenciája után a téli hónapokban mérséklődött az illegális határsértők száma, azonban a jó idő beálltával várhatóan ismét növekedés következik be. Idén a legtöbb migráns Afganisztánból érkezett.

Szlovéniában csökkent azok száma, akik menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be. 2021 első négy hónapjában 550-en kértek menedékjogot, ez a szám 2020 azonos időszakában 820 volt.

Az illegális bevándorlók többsége nem várja meg a menekültügyi eljárást, még annak vége előtt elhagyja az országot, és valamely nyugat-európai országba távozik.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Bosznián és Horvátországon keresztül Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában