kaotikus nyár jöhet

2019.06.20. 15:43

Sztrájkot szerveznek a Lufthansa légiutas-kísérői

Sztrájkot helyezett kilátásba a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) a Lufthansa csoport névadó és két diszkont légitársaságnál (Eurowings, Germanwings), csütörtöki közleményük szerint júliusban lehet munkabeszüntetés.

Az országszerte mintegy 30 ezer légiutas-kísérőt képviselő érdekvédelmi szervezet közölte, hogy a Lufthansa vezetősége megszakította az egyeztetéseket a bérekről és a munkakörülményekről, és nem hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, így teljes egészében kudarcba fulladt a folyamat. Ezért a szakszervezet rögzíti a követeléseit és megszavaztatja az érintetteket arról, hogy készen állnak-e munkabeszüntetéssel harcolni értük.

Az idei így nagy valószínűséggel egy „kaotikus nyár” lesz – idézték német hírportálok Daniel Flohrt, az UFO elnökhelyettesét, aki szerint elsőként az Eurowingsnél és a Germanwingsnél lehet sztrájk, és utána a Lufthansa is sorra kerülhet. Részleteket a szakszervezeti tagok körében rendezett szavazás után közölnek.

A Lufthansa szerint nincsenek nyitott kollektív szerződések és konkrét követelések, ezért sztrájk sem lehet. A társaság továbbra is érvényesnek tartja a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló kollektív szerződést, és nem ismeri el az UFO még márciusban tett lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a szerződést.

Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában