Van remény

2019.04.16. 00:35

Talán sikerült megmenteni a Notre Dame-ot a teljes pusztulástól

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame-székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól – közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

Párizs, 2019. április 15. Imádkozó emberek a lángoló párizsi Notre Dame székesegyház közelében 2019. április 15-én. A tûz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/AP/Christophe Ena

Forrás: MTI / AP

Fotó: Christophe Ena

Amint arról portálunkon is beszámoltunk, a gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A tűzoltóság közölte: egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni – mondta Jean-Claude Gallet, a párizsi tűzoltóság vezetője a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.

Van remény a harangtornyok megmentésére

Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak. Elmondta, hogy a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Hozzátette: az éjszaka folyamán igyekeznek majd lehűteni a felhevült épületet.

Lángol a székesegyház
Fotó: Ian Langsdon / MTI / EPA

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva azt is közölte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére.

Balesetként kezelik az ügyet

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat
Fotó: Francois Mori / MTI / AP

A párizsi ügyészség időközben bejelentette: egyelőre balesetként kezelik a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

Nehéz a régi templomok oltása

A bécsi tűzoltóság egyik szakértője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mennyire kényes feladat a Notre Dame-ban megfékezni a lángokat, nem utolsósorban az épületet alkotó felhevült mész- és homokkő miatt.

Döbbent arcok, térdepelve imádkozó emberek
Fotó: Yoan Valat / MTI / EPA

„Egy laikus számára a tűzoltási nehézségek szinte elképzelhetetlenek: az ilyen templomok tetőszerkezete rettentő mennyiségben tartalmaz régi faanyagot, ami nagyon jól ég” – mondta Christian Feiler. A felizzott köveket hideg vízzel leönteni pedig végzetes lehet, mert ettől az anyag megrepedezne, legrosszabb esetben pedig az egész épület összeomolhat – tette hozzá a szakértő.

Hazánk is együttérez Franciaországgal

Magyarország együttérez Franciaországgal a tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő esti közleményében. „Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” – hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

Óriási füstfelhő gomolygott az épület fölött
Fotó: Ian Langsdon / MTI / EPA

A francia elnök hétfőn röviddel éjfél előtt ígéretet tett a Notre Dame újjáépítésére. Emmanuel Macron szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

Borítókép: Imádkozó emberek a lángoló párizsi Notre Dame székesegyház közelében 2019. április 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában