Dzsihád

2019.07.10. 16:52

Támadásokkal fenyegetik az iszlamisták Indiát

A vitatott hovatartozású Kasmírban állomásozó indiai erők elleni támadásokra szólította fel az iszlamista harcosokat frissen közzétett videoüzenetében Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője szerdai hírügynökségi jelentések szerint.

A nyolcperces, angolul is feliratozott felvétel kedd éjjel került fel az internetre. Zavahíri a „Ne feledd Kasmírt” című videóban „könyörtelen csapásokra” szólít fel „az indiai kormány és hadsereg ellen, a gazdaság kivéreztetése érdekében”. A terroristavezér üzent továbbá a militáns csoportoknak is: ne hagyják, hogy a pakisztáni titkosszolgálatok befolyásolják őket, mert a pakisztáni hadsereg és a kormány csak ki akarja használni őket.

Feltételezések szerint a nemzetközi terrorszervezet vezetője a tálibok uralta afgán-pakisztáni határterületen bujkál. Zavahíri 2011-ben került az al-Kaida élére, miután az amerikai csapatok egy pakisztáni rajtaütés során végeztek a terrorhálózatot vezető Oszama bin Ladennel.

Zavahíri 2014-ben hozta létre az al-Kaida indiai szubkontinensen működő szárnyát (AQIS), és egy akkoriban közzétett videóban arról beszélt, hogy a csoport terjeszteni fogja az iszlám uralmát, és „felvonja a dzsihád zászlaját” szerte a szubkontinensen.

Szintén 2014-ben a csoport az Arab-tengeren megpróbált elfoglalni egy pakisztáni atomtengeralattjárót, hogy ezzel támadást intézhessen India ellen, de a kísérlet végül kudarcba fulladt.

1947-es függetlenné válásuk óta India és Pakisztán több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerül rendezni. A két ország egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak a térségben lázadók.

A vitatott hovatartozású terület egy része felett India, másik része felett Pakisztán gyakorol ellenőrzést. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy iszlamista harcosokat támogat Kasmír indiai részén, Pakisztán azonban ezt tagadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában